Den havarerte "Nordnorsken"

Arkiv i Nordland  Den Nord-Norske kunstutstillingen,Nordnorsken, har turnert landsdelen siden oppstarten i 1947. Det å sende en kunstutstilling på turne i nordnorge har ofte vært utfordrende og i enkelte tilfeller ført til at kunsten har gått tapt.

 Dette skjedde i oktober 1951 da DS Tromsø kolliderte med trelastbåten DS Bro i Tjeldsundet. Én person ombord omkom, og flere ble skadet. Om bord i DS Tromsø på vei fra Narvik til Harstad var også den Nord-Norske kunstutstilling

I arkivet til Bodø kunstforening finner brev til utstillerne der de beskriver hendelsen:

«Vi kan i dag meddele følgende: D/S «Tromsø» - som hadde bildene om bord- ble satt på land for full fart, straks skipet kom klar av D/S «Bro». D/S Tromsø ligger nu på en sandbanke, og ved flo sjø er det bare baugen som stikker opp av vannet.»

Det ble tidlig klart at kunstverkene skjebne var usikker. Rett etter forliset fikk formannen i Narvik kunstforening tak i dykkere som skulle ned og få opp bildene fra dypet. Kunsten var pakket inn i åtte kolli. Bildene ble hentet opp og spenningen var stor om størrelsen på skadeomfanget. I en melding til utstillerne het det:

«Man regner med at kolliene vil bli åpnet klokken 16 i dag. Telefonisk melding om resultatene vil bli gitt oss i morgen, søndag, og vi regner med å kunne sende ut en ny orientering mandag.»

Det ble kanskje som forventet ikke noen god nyhet kunstnerne fikk etter at bildene var åpnet og kontrollerte. Bladet Haalogaland oppsummerte det på følgende måte:

«Det var et trist syn som møtte oss. Alle rammene var jo mere eller mindre gått opp i limingen, og de som var beiset, hadde gitt selve bildene tilskudd i fargeprakt. Akvareller og tusjtegninger var oppbløtt og så ikke ut til å kunne reddes. Det samme var tilfellet med de fleste av maleriene som var malt på fiberplater. Disse var bulket, og malingen var blæret.»

Etter forliset ble det en diskusjon om hvem som skulle erstatte den verdifulle kunsten som hadde gått tapt. Sjøforklaringen kom frem til at det var DS Bro som hadde fått feil med styresystemet noe som førte til kollisjonen. Dette ble tolket som et godt tegn slik at kunstnerne kunne få kompensasjon for den tapte kunsten.  Kunstnere som mistet sine verk i dette forliset var blant annet: Jardar Lunde, Marit Bockelie, Oscar Bodøgaard og Odd Helmersen.

Etter forliset ble kunsten samlet i Harstad. Enkelte av bildene ble restaurert og sendt tilbake til kunstnerne. Publikum som hadde kjøpt bilder på Nord Norsken som ble ødelagt i forliset fikk tilbud fra kunstnerne om et nytt bilde.  Til slutt ble det forsikringsselskapet til D/S Tromsø som gikk med på å yte erstatning for de skadede og tapte bildene. Erstatningen ble satt til kr. 10 000,-

 
Bodø kunstforening 1951 - Klikk for stort bildeBodø kunstforening 1951 

Nordnorsken 1951 1 (Katalog over Nordnorsken i 1951)

 
 
Bodø kunstforening 1951 - Klikk for stort bildeBodø kunstforening 1951