OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Hendelser og historie

Her finnes alle artikler i kategorien hendelser og historie i Nordland.


 

Det er neppe særlig oppsiktsvekkende at fiske og fiskeproduksjon er den viktigste næringsveien i en lofotkommune som Flakstad.

Med over hundre bruk (pr. år 2005) er jordbruk fortsatt en viktig næring i Leirfjord, som ligger på Helgeland i Nordland.

 

Narvik strekker seg fra svenskegrensa til Tysfjord. Her har næringsvirksomheten dreid seg om alt fra landbruk og fiskeri til utskiping og videreforedling av viktige mineraler og naturressurser.

Det er naturligvis fiskeriene som til alle tider har gjort at Røst i det hele tatt er befolket.

Røsthavet er i gode år særdeles fiskerikt - og naturligvis er det lofotsesongen og skreien som spiller hovedrollen.

Sørfold har i løpet av de siste tiårene av 1990-tallet, og inn i det nye årtusen, utviklet seg fra å være en fisker- og jordbrukskommune til å bli et industrisentrum i Salten.

Først og fremst på grunn av Elkems ferrosilisiumsverk, Salten Verk på Valjord, som (i skrivende stund, år 2005) med sine 130 ansatte er den største enkeltarbeidsplassen i kommunen.

Jordbruket har tradisjonelt vært en viktig næring i Vevelstad.

Rundt år 2005 var det cirka 40 bruk i drift i kommunen, fordelt halvt om halvt mellom melkeproduksjon og sauehold.

Under 2. verdenskrig samlet islandske barn inn nesten en halv million kroner til norske skolebarn. Pengene gikk via Sverige, der det ble kjøpt mat og klær som så ble utdelt til barn på skolen i Norge. Formidlingen skjedde via SIBs Børnehjelp.

Skiløperen Oddmund Jensen (1928-2011) kom fra Sørfold i Nordland, men hadde reist sørover til Alvdal før karrieren helt tok av.

Lektor Olav Peder Georg Hoaas (født i 1936) var lærer på Stokmarknes, Vesterålen i Nordland. Han ble i 1976 straffedømt for rasisme.

Ole Anton Sivertsen Moland var den siste som ble halshogd i Nord-Norge. Han ble dømt for å ha forgiftet sin kone Serina Baardsdatter i 1861. Dødsdommen ble fullbyrdet i 1862.