OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Hendelser og historie

Her finnes alle artikler i kategorien hendelser og historie i Nordland.


 

13.januar 1907

Denne dagen skulle bli et avgjørende vendepunkt, en historisk dag for arbeiderbevegelsen i Nord-Norge. For nå samler arbeiderhæren i Sulitjelma seg. Og det skjer på isen på Langvannet.

Asbjørn Holm (1921-2001) ble valgt inn på Stortinget i 1961 for Sosialistisk Folkeparti. I 1963 var SF vippepartiet som felte Arbeiderpartiregjeringen etter Kings Bay-ulykken på Svalbard.

Fangeleiren ble opprettet i 1942, 15 km fra Narvik. Fangene kom i hovedsak fra tidligere Jugoslavia og Sovjetunionen. Natt til 18. juli 1942 ble leiren åsted for det største massedrapet i Norge under andre verdenskrig: Beisfjordmassakren. 287 jugoslaviske fanger ble skutt eller brent levende på grunn av frykt for tyfus-smitte.

 

 

Nordlandsbåt i Svolvær havn

I moderne tid er Bindal kanskje mest kjent for sine båtbyggertradisjoner. Bindalsfæringen er en type nordlandsbåt.

 

Birger Eriksen (1875 - 1958) kom fra Lofoten; født på stedet Flakstad i det som senere ble Moskenes kommune.

 

Birger Jåstad (1904-1984) er blitt kalt den episke forfatteren fra Leirfjord.

Stedet Bjørn på Dønna, sør i Nordland, var engang blant landets største markedsplasser.
Andre helga i juli kunne det være samlet flere tusen mennesker på Bjørn, det var et yrende folkeliv, og salget gikk livlig fra de 160 handelsbodene.

 

29. september 1874 ble Bodø Håndverkersangforening stiftet. Som navnet sier var det håndverkerne i Bodø som var medlemmene her. De fikk ikke være med i Bodø Sangforening som ble stiftet to år før. Bodø Sangforening ble lagt ned, og dermed er Bodø Håndverkersangforening den eldste foreningen i kulturfeltet i Bodø. 

 

Bodø Håndverks- og industriforenings kvinneforening ble stiftet i 1914. 

 

Høsten 1939 gikk Sovjet til angrep på Finland, og vi fikk opptakten til den såkalte Vinterkrigen. Finske flyktninger kom inn over den svenske og den norske grensen. Hovedtyngden, ca. 16.000, tok seg over til Sverige, mens det til Norge kom ca. 1500 finske flyktninger. De aller fleste kom til Troms og Finnmark og ble fordelt derfra blant annet til Nordland.