OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Hendelser og historie

Her finnes alle artikler i kategorien hendelser og historie i Nordland.


 

13.januar 1907

Denne dagen skulle bli et avgjørende vendepunkt, en historisk dag for arbeiderbevegelsen i Nord-Norge. For nå samler arbeiderhæren i Sulitjelma seg. Og det skjer på isen på Langvannet.

Asbjørn Holm (1921-2001) kom fra gamle Langenes kommune, senere innlemmet i Øksnes kommune, Vesterålen i Nordland.

Fangeleiren ble opprettet i 1942, 15 km fra Narvik. Fangene kom i hovedsak fra tidligere Jugoslavia og Sovjetunionen. Natt til 18. juli 1942 ble leiren åsted for det største massedrapet i Norge under andre verdenskrig: Beisfjordmassakren. 287 jugoslaviske fanger ble skutt eller brent levende på grunn av frykt for tyfus-smitte.

 

 

Berit (Berret) og Andreas Johnsen bodde på Karihaugen i Ballangen. Fotograf Charles Ravn besøkte dem i 1920 og tok dette bildet av paret. 

I moderne tid er Bindal kanskje mest kjent for sine båtbyggertradisjoner. Bindalsfæringen er en type nordlandsbåt.

 

Birger Eriksen (1875 - 1958) kom fra Lofoten; født på stedet Flakstad i det som senere ble Moskenes kommune.

 

Birger Eriksen var født i Flakstad og kommandant på Oscarsborg festning 9. april 1940. Han ga ordre om å åpne ild mot de fremmede krigsskipene som kom opp Oslofjorden.
Hva kan vi finne om ham både i arkivhyllene til Arkiv i Nordland og i de digitale arkivene man kan nå via internett?

Birger Jåstad (1904-1984) er blitt kalt den episke forfatteren fra Leirfjord.

Bjørkåsen gruver ligger i Ballangen kommune på sørsiden av Ofotfjorden. Forekomsten ble funnet i 1876, og inneholder malm av pyritt (svovelkis) med noe kobber og sink.

 

Stedet Bjørn på Dønna, sør i Nordland, var engang blant landets største markedsplasser.
Andre helga i juli kunne det være samlet flere tusen mennesker på Bjørn, det var et yrende folkeliv, og salget gikk livlig fra de 160 handelsbodene.