OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Hendelser og historie

Her finnes alle artikler i kategorien hendelser og historie i Nordland.


 

Full fest for Nils på Andenes da skøyteløperen donerte sin premiesamling til Andøy kommune.

 

Protokoll Aktieselskabet Brettesnes, Brettesnes

A/S Brettesnes holdt til på Brettesnes øst for Svolvær. Her startet Norges første sildoljefabrikk, og stedet hadde direkterute til Newcastle i Storbritannia.

A/S Brettesnes' arkiv befinner seg hos Arkiv i Nordland, og er et av i alt 23 arkiv som sammen er nominert til Norges Dokumentarv.

 

Andenes fyr ble tatt i bruk 1859. Avfolket og automatisert 1978.
Fredet av Riksantikvaren.

 

VÆREIER Anders Arntzen på Sørvågen levde fra 1803 til 1884. Han kom fra Helgeland og ble værende i Lofoten etter et beinbrudd under Lofotfisket.

Anders Arntzen (1803 - 1884) var væreier på Sørvågen, som ligger i Moskenes kommune i Lofoten.
Han ble født på gården Storvik, som er en av Hellfjell-gårdene i Vefsn på Helgeland. Foreldrene var jekteskipper Arnt Mathias Andersen og Maren Hass Danielsdatter. 

Andreas Eliassen var fyrvokter på Jutøya på Myken fra 1918 til 1949.

Forfatter Andreas Haukland (1873-1933) fra Mosjøen i Vefsn.

Andøya Space Center ligger på Oksebåsen, cirka 5 kilometer fra Andenes, kommunesenteret i Andøy kommune. Andøya Space Center het før Andøya rakettskytefelt.

En forskningsrakett som ble skutt opp fra Andøya i januar 1995, satte Russland i krigsberedskap.

Billedkunstner Anna Boberg (1864-1935), svensk av fødsel, må regnes som en av foregangskvinnene for det kunstnermiljøet som etter hvert skulle komme til å utvikle seg i Svolvær.