OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Andøya Space Center

Andøya Space Center ligger på Oksebåsen, cirka 5 kilometer fra Andenes, kommunesenteret i Andøy kommune. Andøya Space Center het før Andøya rakettskytefelt.

Anbefalt radio "Himmelforskning på Andøya". Program ved Inger Gunn Sande. Sendt 1990:

  
En viktig del av aktivitetene er oppskyting av forskningsraketter, samt slipp av vitenskapelige ballonger.

 

Det begynte i 1960

Da Norge i 1960 bestemte seg for å være med i å utforske verdensrommet, måtte man først finne et egnet sted for oppskyting av forskningsraketter.
Fra starten av var det klart at stasjonen måtte plasseres i den mest aktive nordlyssonen, altså i Nord-Norge.

Gode nordlysforhold

Og da falt valget på Andøya og Oksebåsen, som kunne by på både gode nordlysforhold og en egnet lokalisering for de fremtidige rakettene kunne skytes ut mot Norskehavet.

Første rakett i 1962

Andøya Space Center har gjennomgått en rivende utvikling siden den første raketten, Ferdinand I, ble skutt opp i 1962.

Senter for romforskning

Andøya har blitt sentret for romforskning i Norge. Og ikke bare det, hit kommer vitenskapsfolk fra hele verden for å kunne studere og forske på nordlyset.

Anerkjennelse

I dette ligger jo også en solid anerkjennelse av det arbeidet som blir utført på Andøya. Kontakten med mange andre forskningsinstitusjoner i utlandet er også omfattende.

Verdenskjent

Vinteren 1995 kom Andøya Space Center temmelig ufrivillig på nyhetene verden rundt, etter at en rakett satte Russland i krigsberedskap.
En rakett fra Andøya skal ha blitt fanget inn på russiske radar, og straks blitt mistolket til å være en amerikansk atomrakett, før det hele noen dramatiske minutter senere var oppklart.

Videregående skole

Andøy videregående skole har landets eneste linje i romteknologi, og undervisningen i telemetri foregår i sin helhet ved Andøy Rakettskytefelt sitt anlegg på Oksebåsen.

1000 raketter

I 2011 var det cirka 50 ansatte ved Andøya Rakettskytefelt.
Siden den første oppskytingen i 1962 og frem til Andøya Rakettskytefelt i 2012 feiret sitt 50-årsjubileum, er det skutt opp mer enn 1000 raketter fra basen.

Anbefalt fjernsyn: Filmopptak av oppskyting av raketten Ferdinand fra Andøya 18.august 1962:


Av Per Bjørn Pedersen og Billy Jacobsen