OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Andøyrakett satte Russland i krigsberedskap

En forskningsrakett som ble skutt opp fra Andøya i januar 1995, satte Russland i krigsberedskap.

Det var klokken 07:24 den 25. januar 1995 den etter hvert historisk kjente raketten ble skutt opp fra Andøya Space Center, som ligger på Oksebåsen, cirka 5 kilometer fra Andenes – lengst nord i Nordland.
Raketten, av typen Trident D-5 av amerikansk fabrikat, var lastet med instrumenter som skulle innhente data om nordlyset, men kom altså til å utløse en rystelse av internasjonale dimensjoner.

Anbefalt fjernsyn: Det var en slik rakett, med navnet Black Brant 12, som ble skutt ut fra Andøya i 1995, og som utløste alarmen. Obs: innslag uten lyd:

Raketten var en av de største som noensinne hadde blitt skutt opp fra Andøya. Det var en tretrinnsrakett som skulle opp i 1500 kilometers høyde, og som skulle lande 330 kilometer nordøst for Svalbard.
 

Spennende prosjekt

– Vi var veldig spente på hva denne raketten kunne fortelle oss. Det skulle være klarvær og nordlys over tre forskjellige steder: Alaska, Svalbard og Andøya, og det er noe som ikke skjer hver dag, forklarer daværende direktør ved Andøya Space Center, Kolbjørn Adolfsen, i en samtale med NRK Nordland i 2012.
 

Anbefalt fjernsyn: Tilbakeblikk på rakett-dramaet 25. januar 1995, fra Dagsrevyen februar 2012:

–Alt var perfekt. Oppskytningen gikk som den skulle og de fotografiske målingene var vellykkede, minnes Adolfsen.
Han hadde forlatt rakettskytefeltet, og ante fred og ingen fare da han fikk telefon med beskjed om hvilket storpolitisk drama raketten hadde utløst.
 

-Trodde raketten var amerikansk

Det russiske forsvaret trodde de hadde fanget opp en amerikansk rakett på sine radarskjermer denne januarmorgenen; at det var en amerikansk rakett av typen Trident D-5, med atomladning, og at denne hadde blitt skutt opp fra en ubåt i Norskehavet mot et mål i Russland.
Dette i følge CIA-veteran Peter Pry, som i 1997 kom ut med boken War Scare, der han vier Andøya-episoden to kapitler.
 

-Aldri nærmere atomkrig, mener Pry

I et intervju med NRK i februar 2012, beskriver Peter Pry hendelsen slik:
–Selv om den norske rakettkrisen bare varte i cirka 20 minutter, var det den alvorligste hendelsen i den kjernefysiske historien. Verden har aldri vært nærmere en atomkrig.
–Russerne gjorde alle forberedelser til en atomkrig, det eneste de ikke gjorde var å ta beslutningen om å skyte ut rakettene, hevder Pry.
 

Russland var varslet

Fra Andøya var oppskytingen varslet i god tid til det russiske utenriksdepartementet, etter vanlige avtalte prosedyrer. Men en mulig feil i Russlands UD kan ha ført til at varslingen aldri ble gitt videre til generalstaben, eller noen del av det russiske militæret.
Og da raketten minutter etter oppskyting ble oppdaget av russiske varslingsradarer, konkluderte de med at raketten var et amerikansk atommissil.
Rakettens bane, fart og form kunne nemlig stemme godt med russernes bilde av hvordan et vestlig atomangrep kunne begynne.
Og siden radarene ikke kunne fastslå nøyaktig hvor raketten ble skutt opp fra, var det ikke gitt at den kom fra Andøya - men russerne kunne sannsynliggjort at raketten kom fra et sted utenfor norskekysten.
 

-Tok frem "atomkofferten"

Generalstaben skal da straks ha beordret klargjøring av atomraketter, og aktivert Kazbek, et automatisert system som opprettet kontakt mellom generalstabssjefen, forsvarsministeren og presidenten gjennom deres såkalte atomkofferter.
–Atomkoffertene fulgte med disse tre overalt og inneholdt koder og kommunikasjonsmidler som gjorde at de kunne starte en atomkrig når som helst, og hvor som helst, ifølge Peter Pry.
 

Anbefalt fjernsyn: Hele intervjuet med CIA-veteran og sikkerhetsrådgiver Peter Pry, februar 2012:

 

 

– Hadde en av dem trykket på ”knappen” da, ville umiddelbart 8000 strategiske atomraketter blitt skutt ut mot mål i USA og andre NATO-land, ifølge Pry.

Faren over...

Men i løpet av noen minutter kunne russerne konstatere at raketten var i ferd med å returnere mot jorda, nærmere bestemt nær Svalbard; og at den ikke var sendt imot dem.

...og mediestyret i gang

Men for direktør Kolbjørn Adolfsen ved Andøya Space Center hadde den travleste dagen i hans liv nettopp begynt.

–Preget hele Andøya

Etter at raketten hadde landet utenfor Svalbard, og verden fortsatt ikke var sikre på hva som egentlig hadde skjedd, begynte media fra inn- og utland å rette oppmerksomheten mot Andøya.
–Dette satte preg på hele Andøya, sier Kolbjørn Adolfsen 17 år senere. 

Verdensnyhet

–Det ringte journalister fra øst og vest, fra innland og utland. Etter hvert landet det flere fly på Andøya med journalister, forteller Adolfsen.
Det amerikanske dokumentarprogrammet «60 minutes» var blant de ivrigste og kjørte flere vinklinger i dagene etter hendelsen. Også «ABC News» var på hugget, ved siden av NRK, naturligvis.
 

Anbefalt fjernsyn: Dagsrevyen 26. januar 1995, og oppfølgingen tiden etterpå:

 

 

President Jeltsin om sin svarte koffert

President Jeltsin skal ha holdt hodet kaldt da alarmen gikk, men lot slettes ikke til å bagatellisere hendelsen i ettertid, og fortalte foran tv-kameraer og åpne mikrofoner om ”den svarte kofferten”.
–I går brukte jeg for første gang den svarte kofferten jeg alltid har med meg. Jeg hadde den hos meg i går morges og ringte øyeblikkelig til forsvarsministeren. Vi fulgte nøye med og fant ut hvor og når raketten skulle lande. Vi fulgte den fra begynnelse til slutt, sa Jeltsin til pressen.
 

Bagatellisert - og dramatisert

Flere representanter fra det offisielle Russland har i ettertid nedtont det som skjedde, og daværende generalsekretær i NATO, belgieren Willy Claes, trodde heller ikke helt at russerne virkelig mente alvor.
Men Peter Pry mener det som skjedde 25. januar er det nærmeste verden har vært en atomkrig, og da regner han også med Cubakrisen i 1962.
–Verden var bokstavelig talt kun et trykk på knappen fra atomkrig. Når atomkoffertene er aktivert er det meningen at de skal brukes, sier Pry.
 

Jeltsin ble redningen

CIA-veteranen mener verden kan takke én mann for at det gikk bra.
–Til tross for press fra både sjefen for generalstaben og forsvarsministeren sto Jeltsin imot, til tross for sine alkoholproblemer, sier Pry.
 

–Greit å være beryktet

Andøya Space Center feiret i 2012 sitt 50-årsjubileum. Siden den første raketten ble skutt opp i 1962 og frem til jubileet, har over 1000 raketter blitt sendt til værs fra den lille øya øverst i Vesterålen.  

Men aldri har oppmerksomheten fra verdenspressen vært i nærheten av tilstandene vinteren 1995.
For tidligere direktør Kolbjørn Adolfsen kunne nettopp det brukes til noe positivt.

Kjent verden rundt

–Alle visste hvor Andøya Space Center var når vi reiste rundt i verden for å selge operasjoner fra feltet, sier han.
– Det som også kom godt ut av det, var at vi fikk nye instrumenter og vi begynte å se på hvordan vi skulle forbedre oss. Dette var jo en pionertid dette, selv om det var så sent som i 1995, sier Adolfsen.

Av Dan Henrik Klausen, Andreas Budalen og Billy Jacobsen