OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nødhjelp fra Island til Norge

Under 2. verdenskrig samlet islandske barn inn nesten en halv million kroner til norske skolebarn. Pengene gikk via Sverige, der det ble kjøpt mat og klær som så ble utdelt til barn på skolen i Norge. Formidlingen skjedde via SIBs Børnehjelp.

Hjertelig takk for alt dere har gjort mot alle oss her i Norge! 

Mat og klær var særdeles kjærkomment til et hardt prøvet Norge, og mange barn og foreldre følte sterkt for å takke sine naboer i brevs form. Mange brev ble delt ut ved de islandske skolene, og medførte sannsynligvis at enda flere pakker fant veien til norske skolebarn og familier.

Konvolutt fra et av de islandske takkebrevene Arkiv i Nordland

Avglemte takkebrev

Men i 1946 var antagelig prosjektet over, for takkebrevene som kom inn ble ikke sendt videre til islandske barn. De havnet ved Islands Lærerforbund, og har ligget der fram til nylig. Via Utdanningsforbundet har så brevene funnet veien til Arkiv i Nordland.

245 takkebrev fra Norge til Island

245 brev med innstendige bønner om hjelp, inderlige takk for hjelpen under krigen, fortellinger om dagligliv i et utarmet bygde-Norge og ønsker av ymse slag. Vi treffer evakuerte som forteller om dårlige forhold, barn som forbanner ”tyskerten”, og ungjenta som forteller hun ”er noget av en vildkat”.

De aller fleste brevene er ikke åpnet, og det er trist å være den første som åpner et brev med innstendige bønner om hjelp.
I mange av brevene unnskylder brevskriveren seg, det å tigge naboer om brukte klær er skammelig, men nødvendig. For etter krigen var mangelen på klær altoverskyggende, menn kunne ikke jobbe pga klesmangelen, barn kunne ikke gå på skolen og ungdom fikk ikke bli konfirmert.
 

Arkiv knytter sammen

Og dette kunne endt der, med brevene trygt forvart i arkivhyllene – kanskje glemt igjen.
Men Ove Orvik ved Sortland videregående skole leste en artikkel om brevene i Utdanningsforbundets avis. Han og klassen var på tur til Island på klassetur, og han tente umiddelbart på ideen om å knytte ”skolebarna” fra krigstida sammen igjen.

Ved hjelp av avsenderoversikten fra AiN har Orvik klart å spore opp enkelte av brevskriverne i Norge, og han ser for seg å kanskje via sine kontakter på Island klare finne noen av avsenderne der.

Vi på Arkiv i Nordland applauderer bruken av arkivmaterialet på en så spennende måte, og venter spent på neste ”episode” om Islandsbrevene!

 

(2012)