Protokollforside for Håndverkerforeningens kvindeforening 1925
Fane-komiteen
Et par år før stiftelsen av foreningen hadde Ingeborg Franck og noen andre kvinner organisert en fanekomite og startet innsamling av penger for at Bodø Håndverk- og industriforening skulle få en fane. Dette arbeidet ble vellykket og fanen ble innviet 17.mai 1914.
Kvinnene i fanekomiteen ønsket å videreføre organisasjonsarbeidet og kvinneforeningen ble etablert allerede samme år. Medlemmene besto i hovedsak av ektefellene til håndverkerne og de møttes jevnlig og hadde som mål å gjøre veldedighetsarbeid.
Bodø Håndverks- og industriforenings kvinneforening stiftes i 1914
I deres første vedtekter sto det det at kvinneforeningen skulle jobbe for innsamling av midler til et fond for bygging av et aldershjem for håndverkere i Bodø. Denne saken ble etter mange år skrinlagt da de ikke fikk tomt av Bodø kommune. Deretter ble formålsparagrafen endret til å samle inn penger til sosiale formål.
Veldedig arbeid
Da foreningen startet opp var tuberkulose og fattigdom ikke uvanlig i området. Foreningen samlet inn penger for å hjelpe disse utsatte gruppene. Kvinneforeningen hadde basarer, loddsalg og juletrefester for barn. De bidro økonomisk både til Nasjonalhjelpen, Finnlandshjelpen, Vanførehjelpen og Radiumhospitalet. Etter 2. verdenskrig bidro de også med å sy klær og samle inn penger til Røde kors.
I Bodø var man tidlig ute med å etablerer en kvinneforening for den lokale Håndverker- og industriforening. Sarpsborg etablerte sin kvinneforening i 1919, mens Oslo etablerte tilsvarende Dameforening i 1928.
Hvert år var det utdeling av svenne- og mesterbrev i Håndverkeren (Bodø Håndverks- og industriforenings lokaler). Da hadde kvinneforeningen ansvar for bevertningen - et arrangement de alltid fikk positiv tilbakemelding for.
Innsamling til viktige formål fortsatte helt frem til foreningen ble lagt ned i 2014. I 1991 overrakte kvinneforeningen 131 000 kr til Nordlandssykehuset til innkjøp av mammograf. I 1997 ga foreningen en spesialrullestol til slagenheten på sykehuset. De har også sydd båreteppe til det samme sykehuset. Helseforetak henvendte seg gjerne til foreningen, fordi de visste at de bidro til anskaffelse av utstyr når det manglet.
Det er mange som har fått hjelp og støtte igjennom de 100 årene foreningen eksisterte – kreftforeningen er en av disse. Overskuddet av jubileumsfesten i 2014 gikk til Kreftforeningen i sin helhet.
I 2014 ble foreningen lagt ned. Arkivet er avlevert til Arkiv i Nordland.
Historikk skrevet av representant av "manneforeningen" i forbindelse med jubileum