Hederskvinner
Vi oppbevarer arkiv etter flere flotte kvinner som både spilte viktige samfunnsroller, og som var med på å dokumentere livet i Nordland.
For eksempel forteller arkivet etter Sigrid Bugge (1915-2011) om en spennende dame som lærte å kjøre bil på 1930-tallet, utdannet seg til organist og fikk nær kjennskap til to kriger i et tradisjonelt kvinneyrke som sykepleier.
Eller ta arkivet etter fotografen Alma Sandøy (1901 – 1997), som dokumenterer livet på Træna i perioden 1925-1960?
Og for ikke å snakke om alle arkivene etter sanitetsforeninger, husflidslag og kvinneforeninger!
Men tallenes tale er klare. Kvinnene er fremdeles underrepresentert i arkivmaterialet fra Nordland.
Innsamlingsprosjekt ga resultater!
I 2013 hadde AiN et innsamlingsprosjekt hvor vi samlet inn kvinnearkiv. Den gangen fikk vi inn mye spennende, i hovedsak fra første halvdel av 1900-tallet. Vi har dessverre lite arkiv etter nyere kvinnesaksforeninger - det vil si arkiv som kan dokumentere kvinnebevegselsen i Nordland fra 1970-tallet og fram til i dag. Det er viktig å få dokumentert også denne delen av kvinnehistorien.
Men er kvinnene godt representert i arkivene i 2025?
Den enkleste måten å si noe om kvinneandelen i arkivet er å se på antallet personarkiv.
Bevaringsplanen for privatarkiv viser at av i alt 465 personarkiv i Nordland er 66 etter kvinner (14,2%). I tillegg er det 27 arkiv fra ektepar/familier og om lag 25 arkiv hvor det er vanskelig å fastslå kjønn. Selv om denne opptellingen basert på navn på arkiv og arkivskaper nok ikke er helt presis, viser den tydelig at kvinner er underrepresentert når det gjelder personarkiv.
I organisasjonsarkivene er kvinnene godt representert på mange områder. De var svært aktive i sanitetsforeninger, tuberkoloseforeninger og andre organisasjoner som drev med helse og sosial velferd. Kvinner har også vært aktive i andre humanitære og politiske organisasjoner.
Imidlertid er kvinner i større grad underrepresentert i bedriftsarkivene. Svært få av de registrerte arkivene i Nordland er etter kvinnelige bedriftsledere, gründere og næringsdrivende.
I den reviderte bevaringsplanen for privatarkiv i Nordland, konkluderes det derfor med at arkiv etter kvinnelige næringsdrivende og håndverkere prioriteres i innsamlingsarbeidet framover!
Et utvalg av kvinnearkiver i våre samlinger:
Selv om kvinnene totalt sett er i mindretall i arkivene, skal vi ikke nevne dem alle her. Men dette er et lite utvalg av de mange spennende kvinnearkivene vi har hos oss:
Personarkiver:
- Sigrid Bugge - sykepleier og organist
- Alma Sandøy - fotograf
- Lilly Kongsbakk - Husflidlærer
- Ann Karin Bodøgaard - arkiv etter ballettskole
- Amanda Ellingsen - skredder
- Eva Charlotte Nilsen - filmskaper
Organisasjoner:
- Nordland Kristelig Folkepartis Kvinner
- Nordland Høyrekvinners forening
- Nordland Senterkvinner
- Nesna Kvinne- og familieforbund
- Bodø Kvinneråd
- Moldjord Kooperative Kvinneforening
- Vestvatn Kvinneforening
- Misvær Kvinneforening
- Pikeforeningen "Solglimt" i Nord-Værøy
- Fauske Husmorlag
- Remma Bondekvinnelag
- Kvinnefiskarlaget Fiskarjenta
- Bodø Yrkeskvinners Klubb
I tillegg kommer en rekke sanitetsforeninger og misjonsforeninger hvor kvinner sto for mye av aktiviteten.