Bevaringsplan for privatarkiv presentert på Stokmarknes

Bevaringsplanen for privatarkiv i Nordland har blitt revidert!

Revidert bevaringsplan for privatarkiv ligger oppå to oppslåtte utgaver av den samme planen. Den ene åpne sida viser en tabell over organisasjonsarkiver, mens den andre har tittelen "Veien videre" - Klikk for stort bildeBevaringsplanen for privatarkiv ble revidert i 2024 AiN

Samling på Stokmarknes

Denne uka var det samling for privatarkivnettverket i Nordland - i år på Stokmarknes!

Seksten personer foran et stort juletre med mange lys og store julekuler.  Alle smiler og ser mot kamera.  - Klikk for stort bildeSamling i privatarkivnettverket i Nordland på Stokmarknes i desember 2024

Under samlinga fikk vi høre spennende innlegg fra Kristine Moltu og Jaroslav V. Bogomolov fra Museum Nord, Harald Harald Harnang og Espen Kjelling fra Arkiv i Nordland. Vi fikk også et spennende innblikk i Hurtigrutas historie, først gjennom innlegg fra Sten Magne Engen og så med omvisning på Hurtigrutemuseet ved Brynjar Pettersen. 

Samlingene har som mål å bygge nettverk og gi faglig påfyll til de som forvalter eller har interesse for privatarkiver i Nordland -  mange av årets deltakere kom fra historielag som både har og bruker arkiver med stor lokalhistorisk verdi!

Bevaringsplan

Forsidebilde viser arkivreoler i mørkt rom. Tittelen er "Bevaringsplan for privatarkiv i Nordland fylke - 2024. Logo for Arkiv i Nordland er en variant av Nordland fylkeskommunes: Svart båt på gult skjold. - Klikk for stort bildeRevidert bevaringsplan for privatarkiv AiN

Under samlingen ble revidert bevaringsplan for privatarkiv presentert: Bevaringsplanen skal være et verktøy i bevaringsarbeidet ved å identifisere hvilke typer privatarkiv som bør prioriteres i innsamlingsarbeidet. Den tar også opp utfordringene knyttet til bevaringen av digitale arkiver. 

En oppsummering av bevaringsplanen kan du lese her: Bevaringsplan for privatarkiv i Nordland (PDF, 3 MB).

Hele planen og vedlegg er tilgjengelig på nettsidene våre.

I museum og arkiv rundt om i Nordland oppbevares det mange spennende arkiver etter privatpersoner, bedrifter og organisasjoner som er viktig dokumentasjon av Nordlands historie.

Ta handelsstedsarkivene fra Lofoten og Salten, som ble en del av Norges dokumentarv i 2014: Takket være disse arkivene, kan vi lære mye om historien til disse stedene - og om fisket og handelen som foregikk der. Men det er ikke gitt at denne delen av historien ble bevart til i dag. Mange andre historier er i fare for å gå tapt da det ikke er noen plikt til å bevare historiene/arkivene etter private bedrifter, foreninger og privatpersoner.  

Arkiv i Nordland har fått i oppgave fra Riksarkivaren å jobbe for privatarkivene i Nordland fylke. Vi skal formidle viktigheten av arkivene, samle inn og bevare viktige arkiv som forteller historien til private aktører fra fylket. Helt siden slutten av 1980-tallet har styringsdokumenter og utredninger om arkivpolitikken understreket at målet er en «helhetlig samfunnsdokumentasjon», slik at offentlige og private arkiv utfyller hverandre og dokumenterer samfunnet fra ulike ståsteder og med ulike perspektiver. Dette gir det beste grunnlaget og forutsetningene for forskning, historiebevissthet, identitetsdanning og rettsikkerhet. Bevaring av privatarkiv er derfor helt nødvendig for å oppnå en «helhetlig samfunnsdokumentasjon».

Selv om man gjerne skulle ønske at alle privatarkiv skulle ivaretas er det dessverre ikke mulig. Bevaringsinstitusjoner må gjøre en vurdering av hva som er spesielt viktig å ivareta. Staten, fylkeskommunene og kommunene er lovpålagt å ta vare på sine arkiver, mens private aktører selv kan velge å kaste arkivene sine. Vi har kommet over mange eksempler på at personer har brukt arkivene sine som brensel på sankthansbålet til tross for at disse forteller en viktig historie om samfunnet de ble skapt i.  

Dagens arkiver skapes ikke på papir. Der vi i arkivene tidligere kunne sitte pent og vente på at esker med arkiv ble levert inn etter hvert som arkivskapere pensjonerte seg eller bedrifter og organisasjoner leverte papirer i forbindelse med flytting eller nedlegging, må vi i dag passe på lenge før. Digitalt skapte arkiver kan i dag forsvinne for all framtid med et tastetrykk, en kassert pc, eller ved at abonnement på skylagringstjenester hvor hele bedrift- eller organisasjonsarkiver befinner seg går ut.  

Samtidig vet vi at det ikke er mulig å ta vare på alt. Derfor er det viktig for oss som jobber med arkiv å få oversikt over hva som finnes - og ikke minst hva vi mangler - av arkiver fra Nordland. Sammen med Museum Nord, Nordlandsmuseet og Helgeland Museum har Arkiv i Nordland lagd en bevaringsplan for privatarkiver. I denne planen ser vi både hvilke arkiver som er tatt vare på hos enten museene eller Arkiv i Nordland, og hvilke områder, tema, grupper eller perioder som ikke er godt nok dokumentert.  

Hvilke arkiver som bevares nå, er med på å avgjøre hvilke historier som kan fortelles i framtida. Med den reviderte bevaringsplanen for privatarkiv, har vi et godt utgangspunkt for det videre arbeidet med bevaringen av Nordlands historie - for all framtid.  

Til toppen