OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Helgelandsbrua

Helgelandsbrua binder sammen Alstahaug og Leirfjord kommuner i Nordland, og ble åpnet 13. juli 1991. 

Det var en stor dag for folk på begge sidene av sundet ved Leinesodden da den første bilen kunne rulle over den mektige brua i Nordland, etter at samferdselsminister Kjell Opseth hadde forestått den offisielle åpningen.
Ferga som jevnt og trutt hadde fraktet folk og kjøretøy over denne flaskehalsen på riksvei 17, var fra denne dagen historie.

Et mesterverk

Foran alle som hadde møtt fram åpenbarte det seg et underverk av ei bru - slank, luftig – elegant, et arkitektonisk mesterverk. Og som etterhvert som den tok form ble kalt for brukatedralen blant folk.
I 25 år hadde det vært arbeidet med planene for å få fastlandsforbindelse til Alstenøya. Og endelig - i 1987 - ga Stortinget klarsignal for byggestart.

1065 meter lang

Helgelandsbrua ruver godt i landskapet, med en lengde på 1065 meter og med god klaring, 45 meter, for dem som ferdes på havet under brua. Hovedspennet er på 425 meter, og det høyeste tårnet rager 130 meter over vannet.
Helgelandsbrua som er bygd som såkalt skråkabelbru, er en av verdens aller lengste i sitt slag.
Prislappen for brua og tilførselsveier endte til slutt på ca. 300 millioner kroner.

Bompenger

Brua gjorde nok hverdagen lettere særlig for dem som bor i nærområdet på begge sidene av sundet. Og som i 15 år, fram til i 2005, bidro med sitt til finansieringen med bompenger.

Kåret til Norges vakreste

I 2010 ble Helgelandsbrua, gjennom ei kåring i Teknisk Ukeblad, kåret til Norges vakreste bru. Den fikk en firedel av alle stemmene.

Anbefalt fjernsyn: Helgelandsbrua bygges. Norge Rundt mai 1990. Ved Svein-Olav Kruse (reporter) og Knut Rindahl:

 

Anbefalt fjernsyn: Åpning Helgelandsbrua. Dagsrevyen 13. juli 1991. Ved Eivind Flakne:

 

Anbefalte artikler:

Leirfjord
Samferdsel i Leirfjord
Samferdsel i Alstahaug