OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Torstein Raaby

Torstein Raaby (1918 - 1964) var fra Dverberg på Andøya i Nordland. Han var telegrafist på Kon-Tiki-ekspedisjonen over Stillehavet i 1947.

Torstein Pettersen Raaby (født 6. oktober 1918 - død 23. mars 1964) er fra Dverberg på Andøya, Vesterålen i Nordland.

Han var telegrafist under Kon-Tiki-ekspedisjonen i Stillehavet i 1947, ledet av Thor Heyerdahl.
Torstein Raaby gikk en tid på skole i Tyskland, og hadde eksamen fra fransk gymnas, og behersket begge disse fremmedspråkene.

Krigsinnsats

Under andre verdenskrig var han telegrafist og agent for Secret Intelligence Service. Senere ble han tildelt Krigskorset, en norsk krigsdekorasjon.
Fra 1959 jobbet Torstein Raaby to år på Jan Mayen.

Døde på ekspedisjon

I 1964 deltok han på en polarekspedisjon, ledet av Bjørn Staib, som skulle gå til Nordpolen, som forøvrig mislyktes og ble oppgitt.
Torstein Raaum døde av hjerteinfarkt som oppgitt årsak under denne ekspedisjonen. Båren ble fløyet med et amerikansk militærfly fra en canadisk base til Norge. Han er gravlagt på Dverberg på Andøya.

Møtte Heyerdahl

Den siste krigsvinteren (1945) hadde Thor Heyerdahl møtt Torstein Raaby i Finnmark.
Da Heyerdahl et par år senere, mens han oppholdt seg i Washington, sendte telegram til Raaby, med forespørsel om han ville bli med på Kon-Tiki-ekspedisjonen, kom svaret straks i telegram fra Dverberg: "Deltar Torstein".

Minneordet

"Og så satt han der igjen og hamret på morsenøkkelen med latter på leppene og en sigarett i munnviken mens passaten rusket i hår og skjegg, og bølgene plasket rundt hans våte batterier i et hjørne av en flytende bambushytte," skrev Heyerdahl i minneordet om Raaby.
Og dette:
"Torstein sviktet aldri sin oppgave. Der Torstein Raaby oppholdt seg, var det morsomt å være. Der var ingenting trist, leit eller farlig. Med latter og mot kunne han flytte håpløshetens berg. Han hadde midnattssolen i seg og øste varme og glede av den for alle som kom i hans vei."