OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Tom Sandberg

Kombinertløperen Tom Sandberg (1956-) er bysbarnet fra Mo i Rana, Nordland, som skulle bli olympisk mester. 

Anbefalt radio - Tom Sandberg tar OL-gull i Sarajevo. Ved Dalby/Jorsett og Lindebjerg:

 

OL i Sarajevo

Det er den 12. februar 1984. De olympiske vinterlekene er i gang i Sarajevo i det som ennå er et samlet Jugoslavia. Det er den fjerde konkurransedagen, og spesielt på Mo har folk flokket seg rundt fjernsynsapparatene. For i dag skal det avgjøres om bysbarnet Tom Sandberg kan smykke seg med tittelen olympisk mester i kombinert.
 

Favoritt

Utgangspunket foran langrennet skulle være det aller beste. I hoppbakken har han dagen før feid all motstand til side og må finne seg i å være favoritt. Men det er mange som jakter på motgutten, ville russeren Tsjervjako eller finnene Karjalainen og Ylipuli vise seg for sterke i sporet? Og ikke minst, ville Tom klare nervepresset, ville han innfri de enorme forventningene som var stilt til ham?
 

Nordland fylkes kulturpris

Han klarer oppgaven med glans. Jubelen ville ingen ende ta da han går i mål i Sarajevo,
bare slått i langrennet av Karjalainen som for øvrig blir nummer to sammenlagt. Med olympisk gull har Tom Sandberg satt kronen på verket etter en fantastisk skikarriere. At han fikk en storartet mottakelse da han kom hjem til Mo, skulle være unødvendig å nevne. Senere visste også andre å sette pris på hans prestasjoner. Da høsten kom blir han tildelt Nordland fylkes kulturpris.
 

Seiersvant

Tom Sandberg hadde allerede feiret mange triumfer da han sto øverst på seierspallen i Sarajevo. Stort sett hadde han vunnet det som vinnes kunne i kombinert, helt fra han ble norgesmester i 16-årsklassen i 1972, tidenes yngste Kollenvinner i kombinert to år senere og verdensmester for juniorer i 1975. Ni norske mesterskap fikk han også med seg.
 

VM-vinner i Oslo

Men høyest før gullet i Sarajevo, raget nok VM-tittelen i Oslo i 1982. Den gang var det få som trodde han ville ha noen muligheter mot sterke øst-tyskere som hadde dominert sporten de siste årene. Men her hadde man ikke regnet med konkurransemannen Tom Sandberg. I det avsluttende langrennet holdt han forbausende godt følge med sine argeste konkurrenter, Konrad Winkler og Uwe Dotzauer. 800 meter før mål får han beskjed om at han kan klare gullet. Med sine siste krefter kaster han seg sittende over målstreken. Klokken viser at han har slått Winkler med 2/10 og Dotzauer med 9/10 sekund! Tom Sandberg er verdensmester!