OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Terje Johanssen

Lyrikeren Terje Johanssen (1942-2005) er født i Svolvær.


Han er sønn av Gunvor og Øystein, bror til Bitte og Geir, og han levde barneårene midt i lofotbyen.
Og skjønt han bare var 13 år da familien flyttet til Bodø, kommer han stadig i sin diktning med riss av Lofoten, «landet med det fine og kalde blodet».

«Montys restaurant»

 

 

Ikke minst er det billedrike drag av nord i fortellingen «Montys restaurant», der mannen gikk «de tolv trinnene ned til trappeavsatsen og utgangsdøren, ned til den brede, støpte inngangen og ut i den lille gaten som nå nesten var gjensnødd og bare opplyst av en kald polarmåne».
Terje Johanssen kom til å skrive seg inn i norsk litteraturhistorie som en av sin tids mest markante lyrikere, og han har høstet flere prestisjetunge priser.
En tid kom Terje Johanssen i et nært samarbeide med jevnaldringen fra barndommens by, billedkunstneren Dag Rødsand, som døde i 1995. De to skapte flere kunstbøker sammen, med dikt og grafikk.
 

26 diktsamlinger

Terje Johanssen debuterte i 1975, og kom i alt med 26 diktsamlinger på Gyldendal. Den siste samlingen skulle bli «Slike kvelders gud», som kom i 2004.
 

Utradisjonell

«Kjennetegnet for denne lyrikken», heter det blant annet om Terje Johansen i «Den store lyrikkboken, norske dikt gjennom tidene» (Dagens bøker 1998), «er motsigelsene, koplingen av nøktern analyse med så vel finstilt som brutalt billedspråk, dikttyper av alle tenkelige slag, unntatt de tradisjonelle.»
Diktet «Der veien slutter» begynner slik:
Hvilket lys venter meg
ved slutten av lyset
hvilken vei
der veien slutter?
Jeg forsøkte å skrive sannheten
på togene
når de klapret forbi
i blåstens time –
 

Og slik begynner «Kapteinens død» i samlingen «De talende, de tause»:
Jeg så din skrøpelige båt
Jeg så vinden vente i skyene
og innerst i vinden din stillhet –
 

Studier utenlands

Før lyrikken ble hans profesjon, hadde Terje Johanssen startet ut med handelsutdannelse, i Trondheim og London, videre med studier i biologi ved universitetet i Granada i Spania. Dertil med historie, ved universitetet i Oslo.
 

Bodde sørpå

Terje Johanssen bodde til det siste på Brandbu, sammen med kona Marit Vinger.
Paret har to sønner, Øystein og Audun.
Men Terje Johanssen slapp aldri kontakten nordover, og besøkte ofte Lofoten og Svolvær, særlig i senere år.
 

Anbefalt radio:

 

 

 

Anbefalt radio: