OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Steinar Bastesen

Steinar Bastesen har vært kystfisker, hvalfanger og stortingspolitiker. Han er født 26. mars 1945 på Vandve Dønna, Nordland. Senere for det meste bosatt i Brønnøysund.

Han er sønn av fisker Ingvart Meyer Bastesen og husmor Karly Edvarda Edvardsen på Dønna.

Stortinget

Steinar Bastesen satt på Stortinget for Tverrpolitisk Folkevalgte (1997-2001), og for Kystpartiet (2001-2004) - som han sjøl etablerte i 1999.

Kommunestyret

Han var tidlig engasjert i lokalpolitikken, først for Senterpartiet, senere Høyre, som han også representerte i kommunestyret i Brønnøy.
Steinar Bastesen var tidlig ute som fisker og fangstmann, ja han var med på sin første tur på hvalfangst allerede som åtteåring.
Han eide sin første båt i 1971; det skulle bli ni fiske/fangst-fartøyer i alt.

Hvalfangernes talsmann

Steinar Bastesen fikk etterhvert også flere tillitsverv i næringene; i Norges Fiskarlag, Norges Råfisklag og i årene 1984-1996 var han leder for Nordland Småkvalfangerlag (senere Norges Småkvalfangerlag). Og det var først og fremst som talsmann for hvalfangerne at Bastesen for alvor begynte å markere seg også i riksmediene - sterkt engasjert og hørbart.

Kjapp i replikken

Han er kjapp i replikken, og latteren sitter løst. Og han har også avfyrt noen replikker for minneboka, for eksempel denne:
"Kongen imponerer meg, både han og kjerringa."
 

Stortingets vittigste

Han må også ha vært ganske god til å ta humoren med seg inn på den politiske arena. Ett år viste nemlig en statistikk at Steinar Bastesen var den som flest ganger fikk politikerne i stortingssalen til å le.
 

Redningsdåd

Steinar Bastesen er tildelt Redningsselskapets sølvbeger med diplom, for berging av menneskeliv, etter at han med hvalfangstskuta si i november 1971 - i et forrykende uvær - hadde reddet hele mannskapet fra bulkskipet "MS Altnes", som hadde grunnstøtt utenfor Brønnøysund.
 

Anbefalt fjernsyn: Talsmann for norske hvalfangere, Steinar Bastesen, i sin aller første tv-opptreden. Fra Dagsrevyen juni 1986. Reporter: Billy Jacobsen.

 

Anbefalt fjernsyn: Hvalfangstskuter mot hangarskip, 1986. Reportere: Truls Bakke og Einar Slyngstad:

 

Anbefalt radio - Steinar Bastesen i Nordland Småkvalfangerlag om fangstyrket. Ved Per Frydenberg, 1986:

 

Anbefalt radio - Kystpartiet og Bastesen i medvind. Fra "Her og nå" 2001:

 

Anbefalt radio - Listekrøll for Bastesen og Kystpartiet. Fra "Her og nå" 2001:

 

Anbefalt radio - Steinar Bastesens kunst på stortingskontoret. Fra programmet Kulturbeitet 2001:

 

Anbefalt fjernsyn: Nominasjonsmøte i Kystpartiet 2005. Steinar Bastesen og Benn Mikalsen kaster skitt. Reporter: Geir Johnsen.