OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sørvågen: Anders Arntzen

Anders Arntzen (1803 - 1884) var væreier på Sørvågen, som ligger i Moskenes kommune i Lofoten.
Han ble født på gården Storvik, som er en av Hellfjell-gårdene i Vefsn på Helgeland. Foreldrene var jekteskipper Arnt Mathias Andersen og Maren Hass Danielsdatter. 

Anders Arntzen - Klikk for stort bildeAnders Arntzen Ukjent

Stor arv

Anders Arntzens mor døde tidlig, og etter henne får han og broren en større arv. Mora var av skipperfamiliene på Sandnes og Sund i Leirfjord, og av lensmannsfamilie på Rynes i Vefsn. Mens faren varr av Hellfjellfolket, som blant annet var jekteeiere.

I Lofoten på grunn av uhell

Anders Arntzen kom i 1832 til Hamnøy, også dette i Moskenes i Lofoten, for å ro fiske i vintersesongen. Under dette oppholdet brakk han foten, ifølge familiehistorien, og ble derfor ikke med tilbake til sitt daværende hjem i Vefsn.

Kjøper seg opp

Arntzen, som da er i sitt 29. år, kjøper Rostad i Reinefjorden og deler av Sørvågen, av ei enke på Rostad.

Anbefalt radio fra Moskenes 1946. Program ved Leif Jensson og Thorstein Diesen:

 

Fra før av hadde familien hans på Helgeland rettigheter til flere andre eiendommer i nærområdene, som Arntzen etterhvert overtok.

 

Rorbuer og hjellbruk

I kjøpet av Sørvågen fulgte 8 rorbuer herav 6 rorbuer med tilhørende hjellbruk og et gammelt naust med alle rettigheter.
Sørvågen har fra 1500 tallet vært husmannsplass og her fantes ingen leilendinger, eller andre dominerende bønder/eiere, før Arntzen etablerer seg på stedet.

Storstilt utbygging

I 1836 kjøpte han ytterligere eiendommer på Sørvågen. Arntzen var væreier frem til sin død i 1884, og bygde ut Værret med cirka 60 bygg. Han kjøpte også opp eienfommer på Moskenesøya (på Hell og Tind); foruten på deler av Sørlandet på Værøy. I tillegg til at han hadde eiendommer på Fæstholmen, Hamnøy, Olenilsøy og altså Rostad.

Det syder i Værret

Anders Arntzen var en driftig kjøpmann og væreier, og Sørvågen utvikles i hans tid til et av de virkelig betydelig fiskevær i Lofoten.
Han får bygd kaier, flere naust, butikk, bakeri, trankokeri og senere trandamperi, samt båtoppsett, kafé og flere beboelseshus, inkludert kårhus, for ikke å glemme hovedgården. Og i 1862 får Sørvågen etablert telefon med direkte linje til Ballstad på Vestvågøya.

Kone fra Helgeland

Anders Arntzen giftet seg med Maren Kerstien Nilsdatter (1810 - 1901), også hun fra Vefsn på Helgeland.

Familien overtar

Paret får 14 barn, hvorav 10 vokser opp.
Før Anders Arntzens død blir de ulike eiendommene fordelt på flere barn og andre familiemedlemmer.
Tre av hans barn emigrerte til Amerika.