Louise Engen
Louise Engen
Ressurssterk
Hun er født i Bodin, i en ressurssterk familie, ifølge en historisk artikkel på Bodø kommunes nettsider:
”Storfamilien med besteforeldre, onkler og tanter eide og drev gården Jensvoll, med tjenestefolk og losjerende.”
Utdannelsen
Louise Engen tok utdannelse som fotograf både i Oslo, England og USA. Flere av hennes søsken drev også i fotobransje, og en av disse skal ha utvandret til Amerika.
Vel hjemme i Bodø åpnet Louise Engen atelier i Storgaten.
Politiker
I tillegg til sitt yrkesliv som fotograf, var hun aktiv i foreningslivet og i politikken, blant annet i form av verv i Bodø Kvinnesaksforening og Bodø Kvinneråd.
Bodø Kvinneråd fikk senere reist et barnehjem i Bodø.
Satt i bystyret
Louise Engen satt også mange perioder i bystyret, formannskapet og skolestyret.
Ifølge tidligere nevnte nettartikkel fra Bodø kommune, representerte Louise Engen partiet Venstre. Men hun har åpenbart vært i flere leire, for i en oversikt over Bodø kommunestyre fra 1919, fremgår det at Louise Engen representerte Avholdspartiet, som da hadde 8 av i alt 28 representanter.
Ugift
Engen forble ugift, og ifølge folketellingen for 1900, bodde den unge fotografen sammen med moren (da enke) og tre ugifte søsken i Bodø sentrum.
Mistet alt i krigsbrann
Da den tyske krigsmakten bombet Bodø i 1940, ble Louise Engens ateliér såvel som bolig totalskadd. Hun mistet alt hun eide, og et uerstattelig fotoarkiv gikk tapt.
Da bombene falt og Bodø sto i brann, var hun selv hos en bror i Trondheim. Der ble hun boende til hun døde.
Bodø og Omegn Kvinneråds tale ved Louise Engens grav:
Vi er samlet her i dag for å hedre og minnes Bodø og Omegn Kvinneråds stifter Louise Engen.
Hun var også dets formann i hele 21 år.
Louise Engen var en personlighet, med såvel politiske som sosiale interesser, en lederskikkelse som aldri gikk trett i arbeidet med å vekke kvinnenes interesse for kvinnesaker. Hennes appeller om oppslutning om stortings- og kommunevalg er velkjente nok.
Louise Engen reiste meget i inn- og utland, hun deltok i N.K.N,s landsmøter og I.C.W.s møter i London og U.S.A., og benyttet alltid anledningen til å studere de sosiale forhold på stedet. Hun vendte hjem inspirert og glødende for de saker som var behandlet, og sørget for å gjøre dem kjent. Hun var i en årrekke medlem av Bodø bystyre og hevdet her sin mening med stort mor - en foregangskvinne i vår by.
Avholdssaken hadde i henne en varm talsmann, hun var formann i Hvite Bånd og nedla her et betydelig arbeid.
Louise Engen var meget barnekjær, hennes store sosiale interesse og varme hjertelag for alle som led nød, førte tidlig til tanken om å få reist byen et barnehjem.
Som den ildsjel hun var, lyktes det virkelig å få reist et fullt moderne barnehjem for byen. Det sto ferdig i 1936. Men Louise Engen fikk ikke den glede å se glade barn boltre seg på barnehjemmet, pengene var oppbrukt, hjemmet ble leid ut mens man samlet midler til driften. Så kom krigen i 1940, frk. Engen flyttet til Trondheim og døde der i 1944.
Vi takker i dag for den store innsats og for det gode eksempel Louise Engen ga oss, og minnes henne i ærbødighet når vi legger denne krans på hennes grav.