Populær
I perioder formelig rant manusene ut av hendene til Lillegaard, det kunne på det meste bli både tre og fire bøker i året.
En slik stor produksjon måtte naturligvis i blant gå på kvaliteten løs. Like fullt var han umåtelig populær hos et stort publikum, ikke minst for sin varme måte å skildre kystkultur og småkårsfolk på. Selv om han ble nedvurdert av fagkritikerne som aldri tok ham helt til sitt bryst.
En skattet kåsør
I en mannsalder arbeidet Lillegaard i NRK. I utenlandssendingen og i andre avdelinger der han på sin slentrende og sjarmerende måte møtte mennesker fra alle lag av folket. En skattet kåsør var han også.
Anbefalt radio:
Allsidig
Det var ikke det temaet som var han fremmed. Den mange boktitlene, cirka 90 i tallet (!) etterlot seg, spenner over det meste innen litteraturen, - dokumenterer, reportasje- og memoarbøker, bedriftshistorier og skjønnlitterære arbeider.
Majavatn-tragedien
Allerede i 1964 kom boka om Majavatn-tragedien som tar for seg tyskernes opprulling og senere henrettelse av 23 motstandsmenn fra Sør-Helgeland. Siden fulgte flere bøker med bakgrunnen i historien - som “Fangeskipet“, “Draugen“, “Siste patrulje” og “Dramaet på Folla” - for å ha nevnt noen.
Hyllest til sin mor
Men den boka som kanskje først og fremst brakte Leif B. Lillegaard rosende omtale var “Mor”. Det er en hyllest til hans egen mor, og om en oppvekst under heller fattigslige kår. Boka ble en bestselger og innbrakte ham også Bokhandlerprisen i 1981.
Også barnebøker
Skjønnlitterært skrev han både for barn og voksne. For barn er det verd å nevne “Flukten hjem” , for voksne “Camilla” og “Du skal telle dine dager”.
Og det ble kriminalromaner og reportasjebøker, han skrev om Helgelandskes 125 årsjubileum i boka “Selskapet vårres” og om livet på Marienlyst. Ja, det er nesten ingen ende på de temaer Leif B. Lillegaard kastet seg over.
Romanserie
Sitt forfatterskap avsluttet han i 1980-årene med en romanserie under fellestittelen “Havdynastiet”.
Hjemme i Sandnessjøen
De siste årene av sitt liv søkte Leif B. Lillegaard tilbake til sitt barndoms Sandnessjøen. Fra huset sitt kunne han betrakte leia og skipene han så ofte hadde beskrevet i bøkene sine.