OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Harald ”Dutte” Berg

Harald Berg (1941-), best kjent som ”Dutte”, Harald ”Dutte” Berg, regnes som en av Norges aller beste fotballspillere gjennom tidene. 

 

Liten og sped

Han viste sitt talent tidlig i barneårene, og de som stelte med fotball i Bodø, blir snart oppmerksom på den talentfulle guttungen. Men fordi han er sped og liten synes lagledelsen i Bodø/Glimt han han får vente litt med debuten, de er redde for at han skal bli skadet i basketakene ute på banen. En hel vår og sommer må “Dutte” betrakte kameratene fra sidelinja.

Anbefalt radio:

 

Debuterer mot Melbu

Debuten kommer i en kamp på Melbu. ”Dutte” løper, dribler og skyter og setter krona på verket da han setter ballen i mål! Der og da startet en enestående karriere på fotballbanen.

Kjemper for plass på laget

Siden går det slag i slag - selv om han i en periode må kjempe om fast plass på juniorlaget til Bodø/Glimt, i Bodø i Nordland. Det er stadig fysikken som blir brukt mot ham. Men endelig forstår både trenere og ledere i klubben at de står overfor et uvanlig talent.

På A-laget som 16-åring

Bare 16 år gammel blir han tatt ut på A-laget. Han kvitterer for tilliten med å score tre mål.

Mann for pasninger

Han får snart selskap på laget av Arne Hansen. Mens ”Dutte” inntil da hadde ligget fremme på banen som spiss, får han nå en ny rolle. Han skal nå være mannen som legger de finslipte pasningene til mannen med jernfoten, Arne Hansen.

Nordnorsk mester i 1963

Da “Dutte” og Glimt blir nordnorsk mester i 1963, har lag fra landsdelen akkurat kommet med i cupen, men ikke i seriesystemet i Norge. Det skjer først i 1972 da Mjølner fra Narvik spiller ett år i datidens nasjonale toppdivisjon, 1. divisjon.

På presselandslaget

”Dutte” har fått prøve seg både på landsdelslaget og i knallharde cupkamper. Nå venter større oppgaver. Han blir tatt ut på presselandslaget i en kamp mot landslaget. Der gjør en formidabel innsats og scorer til og med mål på landslagskeeperen Sverre Andersen. Etter kampen får han svært god omtale i avisene.

Første landskamp

Han er innom U-landslaget før han i 1964 blir tatt ut til sin første landskamp - mot Sveits i Bergen. Der går det ikke helt etter oppskriften for “Dutte”, han er misfornøyd med sin egen innsats og tenker nok i sitt stille sinn at det var det. Men han får likevel en ny sjanse mot Finland. Der blir det seier, og styrket selvtillit.

Drar til Oslo og Lyn

Samme år forlater han Bodø for å spille for Lyn i Oslo. Dette er i klubbens storhetstid - og “Dutte” blir både seriemester og dobbelt cupmester med laget. Samtidig med at han er en viktig brikke på landslaget.

Først proff fra nord

Også utenfor Norges grenser blir bodøværingen lagt merke til. Han får tilbud om proffspill for den nederlandske storklubben Feyenoord. Han takker nei, er usikker på livet som proffspiller. Men det gjør han ikke da han får sjansen hos et annet nederlandsk lag, ADO - det senere FC den Haag. Dermed blir han også den første nordlendingen som spiller proffotball!

Hjem til Bodø og Bodø/Glimt

I fire år blir han i FC den Haag. Han gjør en god figur, men stadig oftere går tankene hjem til Bodø. Han har stiftet familie, fått barn og synes etter hvert at miljøet blir ensidig og isolert. Familien flytter hjem til Bodø.

 

Trekker i Glimt-trøya

”Dutte” er i tvil om ham skal fortsette med fotballen. Det blir likevel til at han igjen trekker i Glimt-trøya.

 

Anbefalt radio:

 

Anbefalt fjernsyn - høydepunkter fra cupfinalen 1975:

Samtidig starter en storhetsperiode for bodøklubben. Høydepunktet er naturligvis norgesmesterskapet i 1975, der Vard blir sendt hjem fra Ullevål i Oslo med 0-2 tap i finalen.

Mislykkes i opprykkskampen

Derimot er det verre med kvalifiseringen for spill i 1. divisjon. Dit kommer Bodø/Glimt først i 1977. Med andreplass som resultat første året!

43 landskamper

Da Harald Berg legger opp har han spilt 390 kamper for Bodø/Glimt, 200 for Lyn og 250 kamper som proffspiller i Nederland. Dertil 43 landskamper med 12 mål. Da var det kanskje ikke så rart at han av Dagbladets lesere i 1976 ble kåret til tidenes beste norske fotballspiller.