OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Hanna Kvanmo

Hanna Kristine Kvanmo (1926 - 2005) representerte Sosialistisk Venstreparti (SV) på Stortinget i fire valgperioder, fra 1973 til 1989.

Populær

Hanna Kvanmo skulle bli en av de mest profilerte politikerne i SV noensinne, og en av landets mest populære politikere på 1980-tallet.
Hun var parlamentarisk leder for SV i sine tre siste stortingsperioder, fra 1977 til 1989.
Hun var riksrevisor årene 1990-1998, medlem av Den Norske Nobelkomité 1991-2002.

Fattigdom

Foreldrene, Kathinka Klausen og Kornelius Hansen, var skilte, og Hanna vokste opp sammen med sin mor under svært fattige kår på Seljestad i Harstad.
Partikamerat i SV, Stein Ørnhøi, har beskrevet Hanna Kvanmo som ”den siste norske politiker fra det gamle fattig-Norge som gikk helt til topps i samfunnet”.

Sykepleier ved fronten

I 1944, da hun var atten år, ble hun tatt opp som sykepleierstudent i tysk Røde Kors, og jobbet som frontsøster i Berlin ved krigens slutt i 1945. Hun ble da internert i den britiske sektoren i Tyskland, og kom tilbake til Norge i 1947.

Dømt for krigstjeneste

Siden pleie av stridende ble ansett som krigstjeneste, ble Hanna Kvanmo i 1948 i Trondenes herredsrett dømt til åtte måneders fengsel, og til ti års tap av statsborgerlige rettigheter.

Mildnet i høyesterett

Ifølge Wikipedia ble dommen anket til Høyesterett, "som tok hensyn til særlige forhold som gjorde at hun slapp å sone, men hun fikk ikke igjen statsborgerlige rettigheter før tiårsperiodens utløp i 1958".

Gymnaslærer

Hanna Kvanmo tok Handelsskolen i 1948, og i voksen alder examen artium som privatist, senere også forberedende prøver. Hun jobbet som lærer ved Rana Gymnas i Mo i Rana fra 1962 frem til hun ble valgt inn på Stortinget i 1973.
Hun var gift med Bjarne Kvanmo fra 1952 – og hun har i alt tre barn, fra ekteskapet med Bjarne samt fra et tidligere forhold.