Populær
Hanna Kvanmo skulle bli en av de mest profilerte politikerne i SV noensinne, og en av landets mest populære politikere på 1980-tallet.
Hun var parlamentarisk leder for SV i sine tre siste stortingsperioder, fra 1977 til 1989.
Hun var riksrevisor årene 1990-1998, medlem av Den Norske Nobelkomité 1991-2002.
Fattigdom
Foreldrene, Kathinka Klausen og Kornelius Hansen, var skilte, og Hanna vokste opp sammen med sin mor under svært fattige kår på Seljestad i Harstad.
Partikamerat i SV, Stein Ørnhøi, har beskrevet Hanna Kvanmo som ”den siste norske politiker fra det gamle fattig-Norge som gikk helt til topps i samfunnet”.
Sykepleier ved fronten
I 1944, da hun var atten år, ble hun tatt opp som sykepleierstudent i tysk Røde Kors, og jobbet som frontsøster i Berlin ved krigens slutt i 1945. Hun ble da internert i den britiske sektoren i Tyskland, og kom tilbake til Norge i 1947.
Dømt for krigstjeneste
Siden pleie av stridende ble ansett som krigstjeneste, ble Hanna Kvanmo i 1948 i Trondenes herredsrett dømt til åtte måneders fengsel, og til ti års tap av statsborgerlige rettigheter.
Mildnet i høyesterett
Ifølge Wikipedia ble dommen anket til Høyesterett, "som tok hensyn til særlige forhold som gjorde at hun slapp å sone, men hun fikk ikke igjen statsborgerlige rettigheter før tiårsperiodens utløp i 1958".
Gymnaslærer
Hanna Kvanmo tok Handelsskolen i 1948, og i voksen alder examen artium som privatist, senere også forberedende prøver. Hun jobbet som lærer ved Rana Gymnas i Mo i Rana fra 1962 frem til hun ble valgt inn på Stortinget i 1973.
Hun var gift med Bjarne Kvanmo fra 1952 – og hun har i alt tre barn, fra ekteskapet med Bjarne samt fra et tidligere forhold.