OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Frikk Harald Bjerkli – bonden som avdekket vikingtuftene

Gårdbruker Frikk Harald Bjerkli pløyde nye jorder ikke så langt unna kirken på Borg sensommeren 1981, og avdekket med dette tuftene til den gamle høvdinggården som Lofotr Vikingmuseum senere ble bygd opp rundt.

 

 

 

Eventyret om Vikingmuseet i Lofoten begynte med en bonde som pløyde jorda. Nå har bonden sjøl også havnet på museum.
Det var en sensommerdag i 1981 at gårdbrukeren Frikk Harald Bjerkli satt i traktoren og pløyde åkeren på Borg i Lofoten.
Det som da veltet opp av jorda under plogen skulle med tiden vekke betydelig oppsikt, etter hvert som fagfolkene ved Tromsø Museum forsto hvilke funn det var snakk om.

Kimen til vikingmuseet

Det var nettopp disse funnene i åkeren som førte til utviklingen av det gedigne vikingmuseet på Borg, nemlig Lofotr Vikingmuseum; i dag blant mye annet et kjent landemerke på Vestvågøya i Lofoten – i form av et 83 meter langt vikinghus.
-Det er helt fantastisk hva de ansvarlige for utviklingen av museet gjennom årene har fått til, sier Bjerkli, mens han viser oss rundt på det opprinnelige funnstedet.

Tilfeldighet

Før han gjorde de sensasjonelle funnene, hadde han tidligere pløyd over noen allerede kjente gravhauger lenger nede i lia. Det var denne pløyingen som hadde fått amatørarkeolog Kåre Ringstad i Vestvågøy til å ta kontakt med Bjerkli, en dag han tilfeldigvis kom forbi.
-Jeg husker det godt. Han kom bort til meg og spurte om jeg hadde tillatelse til å pløye akkurat der – over de gamle gravhaugene, forklarer Bjerkli.

Viktig kontakt

-Slik kom jeg første gang i kontakt med Ringstad, så det var naturlig for meg og ringe nettopp ham for å fortelle hva jeg senere plutselig hadde kommet over oppe på høyden.
Og Kåre Ringstad kom. Hobbyarkeologen begynte straks å lete i den oppløyde jorda, mens bonden Bjerkli fortsatte med sin jobb fra traktorsetet, og pløyde videre bortover borghøyden.

Ante sensasjon

Og Ringstad skjønte snart at dette kunne være noe ytterst spesielt, og sendte av gårde noen av sine funn til Tromsø Museum, blant annet potteskår.
 

Anbefalt radio - Bonden som havnet på museum. Reporter: Billy Jacobsen, 2011:


-Hadde det ikke vært for den aller første kontakten med Kåre Ringstad, ja så kan det godt hende at jeg ikke hadde stoppet opp i det hele tatt – slik jeg gjorde, men antagelig bare pløyd meg ferdig og sådd i, sier Bjerkli ettertenksomt.

 

Kunne blitt liggende…

-Da er det vel heller ikke sikkert at det noen gang hadde blitt noen profesjonelle arkeologiske utgravninger på Borg. Og heller intet vikingmuseum, sier Bjerkli, og skuer mot det ruvende vikingehuset, og alle turistene som vandrer omkring på området.

Grundig forskning

Utgravningene kom i gang i 1983, mens vikingmuseet på Borg ble innviet i 1995.
 

Bjerkli og Ringstad på museum

I den aller nyeste utstillingen som åpnet ved Lofotr Vikingmuseum sommeren 2011, er det en egen avdeling som forteller historien om rollene til Bjerkli og Ringstad, endog med den tidligere bondens gamle traktor på plass.
-Jeg hadde aldri trodd at jeg sjøl skulle havne på museum, ler han, men han føler samtidig at det er riktig at også denne historien blir fortalt.
Men hva tenker han i dag, om alt som er bygd opp på Borg, alle ansatte og alle aktivitetene knyttet til vikingmuseet?

- Jeg har en god følelse

- Dette har vært med på å gi hele lokalsamfunnet her en god identitet. Og så har jeg vært heldig og truffet mange trivelige folk, faktisk fra hele verden. Jeg har en god følelse for det som har skjedd, sier Bjerkli.

Anbefalt radio - Om det store vikingfunnet Borg i Lofoten. Ved Tom Søbstad, 1988: