OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Frank A. Jenssen

Frank A. Jenssen (1952 - 2017) var forfatter og journalist, kunstsamler og gallerist; født i Kjøpsvik, Narvik.

Anbefalt radio - Forfatteren Frank A. Jenssen 50 år. Ved Tore Gjerløw, 2002:

 

Han startet sitt profesjonelle skrivende liv som journalist i Lofotposten i Svolvær i 1975. Etter tre år tok han permisjon fra sin faste stilling i avisen, for å fullføre sin første roman.

Resultatet ble Saltbingen (Aschehoug Forlag 1981), en roman som springer ut av konfliktforhold mellom den samiske og ikke-samiske befolkningen i Tysfjord.
Og som våren 1982 ble belønnet ble Tarjej Vesaas debutantpris.

Fiske og fangst

Frank A. Jenssen hadde på dette tidspunkt også etablert seg som frilanser, og lagde over flere år mange radioreportasjer for NRK Nordland. Han skulle med årene også bli en av de viktigste formidlerne av stoff om lofotfisket og småhvalfangsten; formidlet i aviser, tidsskrifter, i radio og fjernsyn; også på flere utenlandske kanaler.

23 års romanpause

Etter debutromanen Saltbingen skulle det gå hele 23 år før Frank A. Jenssen ga ut roman nummer to, Lengselens år – også dette et bokverk med motsetninger og drama i Tysfjord som bakteppe.

NRK-reporter

Men Jenssen har kommet med mange andre utgivelser i årenes løp mellom første og andre roman: Billedverk, faktabøker, dokumentarfilm, fjernsynsprogrammer, et hav av reportasjer i aviser og tidsskrifter, samt musikk, og han var fast medarbeider i radioprogrammet Naturens verden på NRK P1 fra 1997 til 2010.
Flere av programmene hans fra Naturens verden fins også for gjenhør i NRK Nordland Fylkesleksikon. For eksempel dette, fra 2005, der Frank A. Jenssen møter Peder Pedersen i samebygda Musken i Hellemofjorden i Tysfjord:

Anbefalt radio - Mikkel-Petter i Musken. Ved Frank A. Jenssen, juni 2005:

Eget forlag

Frank A. Jenssen har også engasjert seg i forretningsvirksomhet. Han etablerte Forlaget Nord i 1984, der han også har utgitt de fleste av sine egne bøker. Og han var medeier og administrerende direktør i Lofotposten fra 1990 til 1995.

Galleri

I tillegg har han skapt Galleri Lofotens Hus i Henningsvær, gjennom sitt eget selskap Lofoten Safari, der han har bygd opp den største samlingen av nordnorske malerier fra rundt århundreskiftet 18-1900.
Galleriet viser også et lysbildespill av Frank A. Jenssens fotografier.

Forfatterlaget

Frank A. Jenssen har hatt flere tillitsverv og styreverv gjennom årene, og var medlem av Norsk Forfatterlag perioden 2006-2008.

Musikk

Frank A. Jenssen lagde låtene til rockebandet Tysfjord Sang og Sement, etablert på 1970-tallet, der han sjøl spilte bass og iblant fiolin. Og han spilte bass i lofotbandet Dr. Fish, som hadde si æra på 1980-tallet.
Han har i flere år spilt fiolin i Svolværensemblet, og ellers stilt støttende opp i orkestergrava under mange lokale kor- og orkesteroppsetninger.

Trilogi

Romanen Lengselsens år (Forlaget Nord 2004) skildrer brytningstida på Seljenes, som utvikler seg fra bygd til industristed, med den sterke og utradisjonelle presten Arthur Sander i hovedrollen; forøvrig et Seljenes med utvetydige paralleller til Frank A. Jenssens eget Kjøpsvik i Nordland.
”I turneringen av det store og besnærende persongalleriet er Jenssen en trollmann,” skrev en begeistret Terje Stemland i sin anmeldelse av Lengselens år i Aftenposten.   
Romanen Lengselens år innleder en trilogi om familien Sanders videre liv over flere generasjoner. Snøen er aldri hvit (Forlaget Nord 2011) er trilogiens andre verk.

Priser

1982: Tarjej Vesaas debutantpris for romanen "Saltbingen" (1981).
2012: Havmannprisen for romanen "Snøen er aldri hvit" (2011). Prisen deles ut av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek i samarbeid med Helgeland sparebank, Ark Mo og Norsk Forfattersentrum.

Sin ungdoms store flamme

Frank ble i unge år kjæreste med Heidi Malnes fra Henningsvær. Paret giftet seg og har siden holdt sammen; har tre barn (Maja, Gisle og Ida) og flere barne-barn.

Anbefalt radio - programmet "Våre netter på Gåsbanken". Om hvalfangst. Ved Frank A. Jenssen:

Anbefalt radio - "Mine markers ensomhet" ved Leif-Erik Michaelsen og Frank A. Jenssen, 1988:

 

Anbefalt radio - På jakt med Leif-Erik Michaelsen og Frank A. Jenssen, oktober 1988:Produksjoner og utgivelser av Frank A. Jenssen:
1978: "Her bor vi", jubileumsbok for Norcem.
1981: "Saltbingen", roman.
1984: "Boka om Lofotfisket", dokumentarbok.
1985: Tekst og musikk til LP-en «Tysfjord Sang & Sement.
1986: "Harpunen som flyr", dokumentarbok om norsk småkvalfangst.
1986: "Svolvær Jern og Metallarbeiderforening", jubileumsbok.
1986: "Harpunen som flyr", dokumentarfilm om norsk småkvalfangst.
1988: "Det store eventyret", fjernsynsproduksjon for Nrk om Lofotfisket.
1995: "Lofoten", praktbok.
1996: "Sapmi", dokumentarfilm om sameland, på oppdrag for Utenriksdepartementet.
1997: "Blueback", dokumentarfilm om selinvasjonen langs kysten av Nord-Norge.
1997: Havørnlandet, praktbok om havørn.
1998: "Med solidarisk hilsen", jubileumsbok for Tysfjord Arbeidsmannsforening.
2002: "Til en Jeger", diktsamling.
2004: Tekst og musikk til cd-plate ”Med solidarisk hilsen”.
2004: "Lengselens År", roman.
2011: "Snøen er aldri hvit", roman.
2012: "Torsk", dokumentarbok.

Anbefalt radio - Frank A. Jenssen om Vesaasprisen. Ved Svein-Arne Gregersen, 1982.

Først et utdrag fra "Saltbingen", lest av Sigmund Sæverud

 

Anbefalt fjernsyn: Frank A. Jenssen kommenterer Vesaasprisen i Dagsrevyen mars 1982. Reporter: Leif-Erik Michaelsen:

 

Anbefalt fjernsyn anno 1985: Tysfjord Sang og Sement. Ved Jan Ottar Bjørklund: