OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Erling Falk

Journalist og redaktør Erling Falk (1887-1940) kom fra Hemnesberget

Hemnesberget har fostret en av de mest markerte skikkelsene i norsk arbeiderbevegelse, nemlig Erling Falk (1887-1940).Falk oppholdt seg i sin tidligere ungdom i USA der han kom i kontakt med revolusjonære fagforeningsmiljøer.

Syndikalistene

Syndikalistene, som de kalte seg, avviste alle former for vanlig politikk - blant deres kampmidler var streiker og sabotasje.

Stiftet Mot Dag

Etter at den unge studenten kom hjem, stiftet han i 1921 bevegelsen Mot Dag, som til å begynne med var tilsluttet Arbeiderpartiet. Men selv blant den tids arbeiderparti, ble Mot Dag for radikalt og både Erling Falk og de andre i bevegelsen ble ekskludert fra partiet allerede i 1925.

Ble oppløst

Etter en kort visitt innom kommunistene, erklærte Mot Dag seg som uavhengig før bevegelsen ble oppløst i 1936. Mange av medlemmene sluttet seg igjen til Arbeiderpartiet, og flere kom senere til å bekle høye stillinger i samfunnet.

Journalist og redaktør

Erling Falk ble nok tidlig formet politisk - hans mor var blant de aller første kvinner som ble valgt inn i et kommunestyre. Falk selv var journalist og redaktør av tidsskriftet Mot Dag. Han sto også bak oversettelsen av Karl Marx’ “Das Kapital” - et standardverk for alle som mente seg å tilhøre venstresiden i politikken.