OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Eivind Tverbak

Forfatter Eivind Tverbak (1897-1982) var født på Kjerrinøy og bosatte seg i Røsvik i Sørfold.

 Det tok sin tid før forfatteren Eivind Tverbak (1897-1982) våget å gi seg ut på en litterær løpebane.Han var nærmere 40 år før han i 1936 debuterte med “En bygd ved havet”.

Fra Kjerringøy til Røsvik

Tverbak hadde da slått seg ned i Røsvik, Sørfold i Nordland, etter å ha forlatt hjemstedet i Kjerringøy noen år tidligere.
Boka skulle bli innledningen til et omfattende forfatterskap. De første årene med bøker som “Folk på hvelvet”, “Landkjenning” og “Et menneske mindre”. For denne boka ble han i 1958 tildelt Gyldendals litterære pris.
Som romanforfatter tok Tverbak nå en pause på nesten 15 år. I disse årene skrev han flere barne- og ungdomsbøker.

Historisk interessse

Tverbak hadde sterke historiske interesser, og da han kom tilbake i 1971 som romanforfatter, var det med ei bok som tok utgangspunkt i sagatiden på hans hjemtrakter, “Kveldulf Halvdanson til Steig”. Så fulgte i rask rekkefølge “Kong Godgest til Steig”, “Kongsmennene fra Steig” og til slutt “Dronning Tora til Steig”.

Nitten bøker

Tverbak avsluttet sitt lange forfatterskap i 1980 med romanen “De fortapte”.
Da hadde han bak seg tilsammen 19 bøker.

Klokker, banksjef og bonde

Men ved siden av bøkene hadde Tverbak mange andre interesser - og oppgaver i lokalsamfunnet. Han var både lærer og klokker - sannelig fikk han ikke også tid til i en årrekke å traktere orglet i kirka.
Banksjef var han også i en periode i Sørfold Sparebank. Hele tiden drev han også gård - med kyr, sauer og hest.