OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

David Monrad Johansen

Komponist David Monrad Johansen (1888-1974) kom fra Vefsn.

David Monrad Johansen (1888-1974) fra Vefsn i Nordland førte tradisjonen fra Edvard Grieg videre for så å bli en av våre fremste komponister i en mer modernistisk, atonal stil.
Han hadde solid udannelse bak seg før han ga seg komposisjonen i vold - hadde vært elev av slike kapasiteter som Catarinus Elling og Ivar Holter.

Særpreget stil

I sin særpregede stil skrev han både orkesterverker, klaverkonserter og korverker. For mannskor kom Draumkvedet allerede i 1921, senere fulgte bl.a Voluspå og Gamle Norig. Han skrev også musikk til tekster av bl.a. Petter Dass og Knut Hamsun.

Anbefalt radio:

Orkesterverk

 

Men i musikkretser er han kanskje mest kjent for sine orkesterverk. Symphonisce Phantasie og kanskje særlig den vakre og betagende musikken i Pan.
 

Formann i Tono

David Monrad Johansen var også et skrivende menneske. I perioden 1925 -1945 var han musikkanmelder i Aftenposten, og i 30-årene ga han ut en Grieg-biografi. I samme periode var han også tilkjent kunstnerlønn, formann i Tono var han også.

Ble nazist

Men så kom krigen. David Monrad Johansen sluttet seg til Nasjonal Samling og lot seg villig bruke av de nye makthaverne. Han var jo en kjent kulturpersonlighet som kunne stå som eksempel for andre som kunne tenke seg å ta den nye tid imot.

Dømt til fengsel

Det er likevel lite som tyder på at han noe personlig vinningsmotiv for å stille seg til rådighet for nazi-styret, snarere var det hans nasjonale, ideologiske tenkemåte som fikk han til å velge gal side. Da oppgjørets time kom, måtte han i likhet med nesten 50 000 andre betale for sine synder - dommen ble fire års fengsel.
 

Mye spilt

David Monrad Johansens skjebne i krigens kjølvann har ikke hindret at musikken i ettertid er mye spilt. Og hans bysbarn i Mosjøen har reist et minnesmerke over sin store tonekunstner.