OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Dag Sørli

Dag Sørli (1940 - 2012) er fra Kragerø. Han kom til Værøy i 1963 som lærer; senere ble han ordfører og rådmann – samt bokforlegger og historieformidler.

Dag Sørli har skrevet Værøys historie, ”Øyfolket”, utgitt i 1976 i to bind, og som senere har kommet i nytt opplag.

Anbefalt fjernsyn: Læreren, historikeren og kulturarbeideren Dag Sørli ser seg tilbake. Ved Bjørn Tore Pedersen, 2009:

Lofotboka hvert år

Lofotboka har vært utgitt før jul hvert eneste år siden 1978 – på Lofotboka Forlag, etablert og drevet av Dag Sørli.
- Formålet med årboka var å ta vare på tradisjons- og fortellerstoff fra Lofoten, fortelle om gamle og nye hendelser og begivenheter, gi leserne mulighetene til å stifte bekjentskap med personer og miljø, ifølge forleggeren sjøl.
 

Anbefalt radio:

 

Lite forlag - mange bøker

Lofotboka forlag har gitt ut mange andre bøker, blant annet av typen ”Dverbergfolket og kirka”, ”Lærerlagsarbeid i Nordland gjennom tidene”, ”Meløy kommunale Elektrisitetsverk 50 år”, ”Fra årer og segl til motor”.
Dag Sørli har i mange år også redigert "Kirkeblad for Værøy og Røst".

Moderne

Dag Sørli tilpasset seg raskt mulighetene på nett. Både film og web-design har blitt en del av forlagets virksomhet. Og Lofotboka Forlag har lagt mange av sine gamle bøker, og bildestoff, ut på nett.

Vikarlærer

Dag Sørli kom til Værøy høsten 1963, som erstatningslærer, og hadde ikke tenkt å bli på øya lengre enn over vinteren. Men han ble altså værende, og begynte fra første stund å notere ned, og skrive, de mange historiene han ble fortalt.

-Et annerledes samfunn

- Jeg kom til et samfunn som var helt annerledes enn Kragerø, med andre tradisjoner, andre skikker; i det hele tatt en helt annen måte å leve på. Jeg ble imponert over hvor mye livsvisdom og store kunnskaper som preget folket jeg kom til. Kunnskaper jeg ikke hadde, sa Dag Sørli i en tv-reportasje på NRK i 2009.
Dag Sørli har samlet inn en betydelig mengde fotografier til bøkene; i tillegg til at han sjøl gjennom årene har vært en aktiv fotograf.

Prisvinner

Dag Sørli ble i 1985 tildelt Nordland Fylkeskommunes Kulturpris. Samme året ble han tildelt Fritt Ords Honnør, ”for sin innsats for det trykte ord i vår nordligste landsdel,” som det heter i begrunnelsen.
Han er også tildelt Værøy kommunes kulturpris.
I 2010 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Anbefalt fjernsyn: "Ut i naturen" - Reporter Kari Toft og Dag Sørli om ørnefangst på Værøy, desember 2006.

Anbefalt fjernsyn: Om fraflytting og ledighet på Værøy. Med bl.a. ordfører Dag Sørli og Leif Erik Michaelsen, april 1992: