OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Dag Skogheim

Forfatteren Dag Skogheim (1928 - 2015) er fra Sømna på Sør-Helgeland i Nordland.

Dag Skogheim på sitt kontor - Klikk for stort bildeDag Skogheim på sitt kontor. Arkiv i Nordland

Han regnes av mange først og fremst som "arbeiderdikteren".

Tuberkulose

Dag Skogheim ble som barn rammet av folkesykdommen tuberkulose, noe som satte sitt preg på helsa hans gjennom livet.

Innsikt i lukket verden

Sykdommen kom også til å prege Skogheims forfatterskap.
Lange opphold på sanatorier ga ham innsikt i en lukket verden. Møtet med mennesker i et skjebnefellesskap, ga ham innsikt i livets mangfoldigheter.

”Gagns menneske”

Dag Skogheim debuterte som forfatter i 1970 med diktsamlingen
“Gagns menneske”. Bakteppet for diktene er skolen der Skogheim har hatt sin arbeidsplass etter at sykdommen slapp tak i ham.

Autoritært og iskaldt

Boka er et oppgjør med et autoritært og iskaldt system, en brannfakkel i ei tid da skolen for alvor ble tatt opp til debatt. Det er nok å nevne Jens Bjørneboes roman Jonas, som var en hudfletting av sider ved det norske skolesystemet. Slik sett var debutanten Dag Skogheim i godt selskap!
 

Anbefalt radio:

 

Arbeiderdiktningen

Etter denne første litterære forløsning kommer bøkene på løpende bånd. Han har mye å ta igjen etter årene i sykesengen. Nå beveger han seg for alvor inn i
dokumentar- og arbeiderdiktningen - han skriver om markante kvinner i nordnorsk arbeiderbevegelse, han tar for seg klassekamp og i samarbeid med Kjell Sandvik gir han ut antologien “Blind-Fredrik” i 1977.

Skjønnlitterært

Nesten umerkelig glir han over idet skjønnlitterære. I boka “Hexhora” som kom i 1978 går han inn i den mørkeste middelalder på Helgeland, med kvinneundertrykking og bålbrenning.

Gjennombrudd med Sulis

Det store gjennombruddsåret kommer med romanen “Sulis” i 1980. “Sulis” er første bind i serien Valbykvartetten, der Skogheim med stor episk kraft skildrer levekår og undertrykkelse i gruvesamfunnet.

”Cafe Iris”

To år senere kommer “Cafe Iris” der handlingen er lagt til småbyen Valby i 20-årene - med umiskjennelige trekk fra lokalmiljøet i Brønnøysund. Igjen skildrer han en sterk kvinneskikkelse som leder an i kampen mot undertrykkere og kapitalister fra sitt ståsted på kafeen.

Dag Skogheim ca 2 år sitter på en spark - Klikk for stort bildeDag Skogheim ca 2 år Ukjent. NA143

Krigen i Narvik

Men historien stopper ikke der - han tar med hovedpersonene til krigshandlingene i Narvik under annen verdenskrig der han gir en særdeles levende skildring av senkningen av panserskipene “Eidsvold” og “Norge”.
Skogheim fortsetter beretningen med utgangspunkt i Valby med “November -44” og til slutt i 1986, med “Sølvhalsbåndet. Disse to siste bøkene får ikke like overstrømmende mottakelse hos kritikerne som “Sulis” og “Cafe Iris” - like fullt skrev Dag Skogheim seg inn i norsk litteraturhistorie med Valbykvartetten.

Mer om krigen

Samme år er kommer også boka “Alarm. Krigen i Nordland” - i et samarbeide med Harry Westrheim. Det er en beretning som tar for seg skjebnen til Hitlers menige soldater og deres opplevelser av krigen.

Vanskelige ungdomsår

På mange måter samler Dag Skogheim trådene i sitt liv i boka “Tæring” som kom i 1988. Der ser han tilbake på vanskelige ungdomsår likeså mye som han er med på å fjerne folks tabuforestillinger om det som var folkesykdom nummer en - tuberkulosen.

Utmerkelser

Dag Skogheim får Nordland fylkes kulturpris i 1991.
I 2008 får han Kongens fortjenstmedalje i Gull.

Anbefalt radio: