OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Breder Carlsen - Bodøs glemte oppfinner

Breder Carlsen (1862-1935) var oppfinner og forretningsmann fra Bodø.

 

 

Tethys Redningsapparat, reklame - Klikk for stort bildeTethys Redningsapparat, reklame Arkiv i Nordland

En gruppe historieinteresserte i Bodø skrev i 2014 en søknad til Bodø kommune om at de ønsket at bodøgutten Breder Carlsen skulle få en gate oppkalt etter seg. Først måtte navnekomiteen samle inn informasjon og deretter forklare hvorfor Breder Carlsen var verdt sin egen gate. Denne informasjonen er nå avlevert til Arkiv i Nordland.

Bakgrunnen for arbeidsgruppens engasjement var at de syntes Breder Carlsen var en spennende mann, som både var kjøpmann og oppfinner. De hadde hørt at han tidlig på 1900-tallet hadde laget flere oppfinnelser, bl.a. en redningsvest. Den ble da kalt Redningsapparat, og denne fikk han solgt til blant annet Roald Amundsen. Det vakte oppsikt da Amundsen etter sin pol-ekspedisjonen kunne fortelle at dette redningsapparatet hadde reddet livet til flere menn da de falt i havet! Carlsen fikk hederlig omtale og priser for sine oppfinnelser. Carlsen hadde også andre oppfinnelser, bl.a. «Bølgedemperen triumf» og «Den norske strømpe». Det er et lite mysterium at denne mannen ikke er mer kjent, men i stede holder på å bli glemt.

Tethys Redningsapparat, reklame - Klikk for stort bildeTethys Redningsapparat, reklame Arkiv i Nordland

Breder Carlsen har ikke noe eget arkiv hos Arkiv i Nordland (AiN). Bakgrunnen for at AiN vet om apparatet og mannen, er at vi har to reklamer som er tatt vare på. Reklamene er for redningsapparatet Tethys.

Breder Carlsen hadde butikk i byen. I folketellingen ble han omtalt som agent, kjøpmann og oppfinner. Det burde absolutt finnes arkiv etter Carlsen, med mindre det ikke gikk tapt ved bombinga av byen under 2.verdenskrig.

Det gjenstår å se om Breder Carlsen får sin egen gate i Bodø. Forslaget fra navnekomiteen er å få Breder Carlsens navn på nedre torv i Bodø sentrum. Det skulle passe fint, nede ved havet!

Vi oppfordrer de som vet av materiale etter Breder Carlsen om å ta kontakt med Arkiv i Nordland. Vi mangler både papirarkiv, fotografier og produkter. Navnekomiteen har ikke klart å finne en eneste redningsvest etter Carlsen. Det er et lite mysterium hvor vestene ble produsert, og om det finnes noen som er bevart.

Navnekomiteen, her representert av Ronald Jean Vanderloock, med Solveig L. Jensen og Gertrud Haagensen fra Arkiv i Nordland.  Vanderloock avleverte artikler, notater, avisutklipp m.m. om Breder Carlsen - Klikk for stort bildeNavnekomiteen, her representert av Ronald Jean Vanderloock, med Solveig L. Jensen og Gertrud Haagensen fra Arkiv i Nordland. Vanderloock avleverte artikler, notater, avisutklipp m.m. om Breder Carlsen Aasta Karlsen