OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Birger Jåstad

Birger Jåstad (1904-1984) er blitt kalt den episke forfatteren fra Leirfjord.

Anbefalt radio - Birger Jåstad leser sitt eget dikt "Masi, vesle Masi". Fra 1978.


Det er få, om noen av samtidsforfatterne i Nordland, som har hatt et bedre grep enn Birger Jåstad på å fortelle om naturen og menneskene. En forteller av guds nåde - en epiker med kjærlighet til hjemsted og opphav.
 

Faren forfatter

Så hadde han kan hende godt å slektes på – for faren Lars skrev bøker både for barn og voksne i de første par ti-årene på 1900-tallet.

Lærer

Det var lærer Birger Jåstad var - og etter hvert skolestyrer i Leirfjord. Det sies at han kunne trollbinde barna med sine fortellinger, med sine kunnskaper om stort og smått; ikke minst med sin innlevelse. Flere generasjoner har kunnet glede seg over det de fikk med seg på veien fra et avholdt menneske.

Skuespill og fortellinger

Birger Jåstad tok seg god tid før han kom med sin første utgivelse. Det var skuespillet “Viking Fredlaus” som kom i 1940. Sju år senere kom fortellingene “Åtte kvelder i laget”.

Tretti år senere

Det skulle gå nesten tre ti-år før Birger Jåstad igjen skulle være ute på bokmarkedet. Nå skrev han for barna - “Stabburs-ungene” i 1974. I de påfølgende årene kom “Gutten med kråkene og endene”, “Moselandet”, “Per går Sjøltrøddveien” og “Kongeørnungen”. I denne perioden gav han også ut diktsamlingen “Rimfrostrit”.

Kåsør på NRK

Birger Jåstad var en særpreget forteller. Også NRK kunne glede seg over å ham som kåsør i 1970-årene.

Anbefalt radio - Birger Jåstad kåserer om bjørn i Leirfjord, fra 1973:

 

Der kunne han f.eks fortelle om bjørnen og ulven og jerven som herjet på Helgeland i tidligere tider - framført på dialekt og med stor musikalitet.
Slik skaffet han seg også mange gode radiovenner.

 

Elias Blix-prisen i 1977

Birger Jåstad skulle også bli den første som mottok Elias Blix-prisen. Det skjedde i 1977.
Et stor forteller som lenge vil bli husket i Leirfjord.