OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Asbjørn Holm

Asbjørn Holm (1921-2001) kom fra gamle Langenes kommune, senere innlemmet i Øksnes kommune, Vesterålen i Nordland.

Asbjørn Holm ble valgt inn på Stortinget i 1961 for Sosialistisk Folkeparti. I 1963 var SF vippepartiet som felte Arbeiderpartiregjeringen etter Kings Bay-ulykken på Svalbard.

Han kom til å skrive politisk historie her i landet, for sammen med den mer kjente Finn Gustavsen ble han i 1961 valgt inn på Stortinget for det nystiftete Sosialistisk Folkeparti. 

Utbrytere fra Ap

Det var i og for seg en sensasjon at en utbrytergruppe fra Arbeiderpartiet, kretsen rundt “Orientering”, skulle klare det kunststykket å få representanter inn i nasjonalforsamlingen. Og den ene av dem var altså Asbjørn Holm, sekretær i Redningsselskapet - tidligere fisker og styrmann - med utdannelse fra handelsskole og fiskerifagskole.

Kings Bay-ulykken

Det er den 20. august 1963. I Stortinget er stemningen lett nervøs foran den store og alvorlige saken som skal behandles - gruveulykken i Kings Bay på Svalbard der 21 arbeidere mistet livet i november året før.

Kritikk av regjeringen

I tre dager bølget debatten frem og tilbake. De borgerlige partiene sto samlet i kritikken av regjeringens manglende kontroll av forholdene ved gruvene i Kings Bay.
 

Anbefalt radio - Asbjørn Holm fra stortingsdebatten om Kings Bay, august 1963

Det endte med at det ble fremsatt mistillitsforslag om at Einar Gerhardsens arbeiderpartiregjering ikke lenger hadde Stortingets tillit. Dette var intet mindre enn innledningen til et politisk jordskjelv der partiet som hadde styrt Norge i hele perioden etter krigen sto i fare for å måtte forlate regjeringskontorene.

 

Trengte sosialistisk støtte

Men for å få flertall i Stortinget trengte de borgerlige partiene støtte fra de to representantene fra Sosialistisk Folkeparti, Finn Gustavsen og Asbjørn Holm. Og slik ble det også. Med 76 mot 74 stemmer ble regjeringen Gerhardsen felt og John Lyng fra Høyre overtok som statsminister, om enn bare for tre uker.

Takket for seg

Dette var det altså Asbjørn Holm var med på og som har sikret han en plass i norsk politisk historie. I ennå en periode hadde han plass på tinget, men da det gikk mot et nærmere samarbeide med kommunistene foran valget i 1969, sa han takk for seg. Det ville han ikke være med på.