OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Ardis Kaspersen

Ardis Kaspersen (1920 - 2010), født Johansen, var journalist og kokebokforfatter. Hun var født på Vega; mens hun bodde sitt voksne liv på Visthus i Vevelstad.

Anbefalt radio:

 

 

17 kokebøker

I til sammen 17 bøker, den første kom i 1970, har hun gitt inspirasjon og kunnskap om tradisjonsmat - om brød og kaker, supper og grøt - kjøtt, fisk og vilt.
Det er ikke den matrett som har vært forfatteren fremmed.

Samlet i bygd og by

Nitidig har hun saumfart bygd og by på jakt etter nye oppskrifter - og penneført dem i et lettfattelig språk. Til glede for oss andre.

Journalist

Ardis Kaspersen er født på Vega. Etter hvert giftet hun seg og bosatte seg i Vevelstad. I godt moden alder fant hun ut at hun ville bli journalist, og i 18 år arbeidet hun for Helgeland Arbeiderblad. Men hun skrev en periode også for Brønnøysunds Avis.

Priser og heder

Hennes innsats som kulturarbeider har gitt henne mye heder og ære. Hun fikk Kongens fortjenestemedalje i 1995. Ellers er hun tildelt både Nordland fylkeskommunes (1994) - og Vevelstad kommunes (1985) kulturpriser - og flere andre hedersbevisninger.

Matrett fra Vega:

Et eksempel på en kanskje noe uvanlig rett fra hennes fødested Vega - torskerognkaker som kaffemat:
”1 kilo rå rogn, 1 ss sirup, 150 g farin, 100 g byggmel, 100 g fint rugmel, 300 g hvetemel, 2 ½ ts salt, 2 liter melk, 1 ts nellik og 1 ss anis.
Rør rognen godt med krydder, salt, sukker og sirup.
Tilsett melk og mel.
Rognkakerøren skal legges med skje på smurt takke - på størrelse som en liten asjett.
Stek kakene ved forholdsvis svak varme til de er gjennomstekt og passende brune på begge sider.
Rognkakene spises med smør og sukker på til kaffemat.”
God appetitt!