OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Anna på Vinje

Anna Serine Kristine Olsdatter (1827 – 1917) levde livet sitt i ei lita bygd i Øksnes kommune, Vesterålen i Nordland.
Anna på Vinje - Klikk for stort bildeAnna på Vinje Ukjent

Hun har blitt mest kjent som Anna på Vinje, og i 2008 kom boka om henne, med tittelen ”Folket på Vinje”

-Nesten uvirkelig

-Det er nesten sånn at historien er uvirkelig, sa forfatteren av boka om Anna på Vinje, i en samtale med NRK Nordland før lanseringen.
Og det er ei sterk fortelling Johannes Rørtveit har avlevert om skjebnen og om livet til sin egen tippoldemor, Anna i den lille bygda Vinje på Tindsøya i Øksnes.
 

Omkom på havet

Hun mistet både mannen sin og senere fem sønner på havet.
 

Anbefalt radio:

Rørtveit understreker at det på denne tiden, 1800-tallets Vesterålen, var helt vanlig å miste folk på havet. Og han sier at det er viktig å få frem at han har skrevet om ei alminnelig kvinne i sin tid.

Drev fembøring

-Hun er på en måte en representant for det livet som folk levde på den tida. Men Anna var også atypisk, for da hun ble enke satte hun ikke bort noen av barna.

-Beholdt barna

-Hun beholdt barna hjemme. Da hun ble enke satte hun eldste sønn som høvedsmann på fembøringen. Hun utstyrte båten og satte i gang fiske på egen hånd. Dette preger hele hennes liv og måten hennes å tenke på, fortalte Rørtveit, da NRK Nordland møtte ham til bokprat ved naustet til fembøringen ved Lofotmuseet; like utenfor stedet han har levd det meste av voksenlivet, nemlig Kabelvåg.

-Har preget meg

-Har du som forfatter kommet nærmere deg sjøl under dette arbeidet?

-Ja, absolutt. Ingen prosjekter har sugd så mye energi ut av kroppen min som dette. Både fordi det er ei sterk historie, men også fordi jeg kom så nært røttene mine, svarer Rørtveit.
 

Lærte mye

-Jeg lærte veldig mye om forfedrene mine, men også mye om menneskene som levde på denne tida.