OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Andreas Markusson

Andreas Markusson (1893-1952) fra Narvik skildret nordnorsk hverdag i sitt forfatterskap.

Det tør være få nordlendinger som har skildret fiskernes hverdag på en mer realistisk måte enn forfatteren Andreas Markusson.

Grunnlaget hadde han nok med seg fra hjemmet i Ankenes gamle kommune (senere innlemmet i Narvik), der foreldrene livnærte seg av den eldgamle nordnorske kombinasjonen jordbruk og fiske.
I hans forfatterskap kommer også oppdragelsen i et læstadiansk hjem tydelig fram.

Lærerskole

Det var ikke så mye å velge i for evnerik ungdom som kom fra små kår og ville videre i livet. Valget sto ofte mellom lærerskole og utdannelse som underoffiser. Andreas Markusson reiste til lærerskolen i Tromsø, tok sin eksamen og forlot snart Nordland til fordel for en stilling som lærer i Nord-Odal, der han ble i flere år.

Den første boka

Andreas Markusson kom ut med sin første bok i 1925. I “Høvedsmannen” møter vi nettopp fisker- og småbrukermiljøet langs kysten av Ofoten og Lofoten. Allerede her avslører Andreas Markusson seg som en stor forteller og krøniker.

Kom sterkt tilbake

I noen år var det stille fra Andreas Markussons hånd. Men i begynnelsen av 30-årene kom han sterkt tilbake med trilogien “Høstnatt”, “Utenfor” og “Forlat oss vår skyld“.

Enda flere utgivelser

Mot slutten av sitt liv bearbeidet han de tre bøkene til som etter hans død ble utgitt under tittelen “Fiskere”. Så mot slutten av 30-årene kom de to romanene “Han som kjempet mot mørket” og “Hyrdene som for vill”. Disse to bøkene er kanskje hans to viktigste.

Læstadianismen

Her setter han et psykologisk nærlys på læstadianismen, med større innsikt enn andre forfattere hadde gjort før. Vi må helt fram til 1960-årenes forfattere for å finne en bedre forståelse for denne særegne religiøse bevegelsen i Nord-Norge.

Skildret krigen

Andreas Markusson var midt inne i sitt forfatterskap da krigen kom til Norge og Narvik i 1940. Han syntes kanskje at han hadde en plikt på en dikters vis å skildre det dramaet som utspilte seg i Narvik våren dette året. Det resulterte i de to romanene “Den siste skanse” og “Den lange vakt” som rimeligvis først kom ut etter at krigen var slutt.

Kystmiljøet

Men han var fortsatt tro mot tematikken i sitt tidligere forfatterskap, skildringen av fisker- og kystmiljøet. Dette miljøet finner vi igjen i to-verket “Landet og leia” og “Flåten går ut” som kom i krigsårene.
Markusson skrev helt til han døde brått i 1952. Mange litteraturkritikere mener at han i de siste bøkene ikke når opp til de samme høyder i sitt forfatterskap som han gjorde de første årene. Uaktet slike betraktninger - Andreas Markusson står støtt som en av våre aller beste skildrere av nord-norsk hverdagsliv.

Verker utgitt av Andreas Markusson

  • Høvedsmannen, 1925
  • Høstnatt, 1933
  • Utenfor, 1934
  • Forlat oss vår skyld, 1935
  • Han som kjempet mot mørket, 1937
  • Hyrdene som for vill, 1938
  • Landet og leia, 1940
  • Flåten går ut, 1941
  • Den siste skanse. Felttoget, 1945
  • Den siste skanse. Den lange vakt, 1947
  • Gjennom brenningen, 1949
  • Landing i mørket, 1950
  • Fiskere, 1953 (omarbeida versjon av HøvedsmannenHøstnatt og Utenfor)