OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Tørrfisk

Det store innsiget av gytemoden skrei (torsk) skjer nettopp mens tørkeforholdene i Lofoten er optimale.

Anbefalt radio - fra 2011:

Fisken tørkes på hjeller av tre, råvedstenger. I Lofoten skjer hengingen av torsk tradisjonelt fra midten av mars til midten av april. Senere blir temperaturen for høy. Inntaket skjer vanligvis fra midten av juni.

Tørrfisken sorteres i et tjuetalls forskjellige klasser. De største markedene fins i Italia, som (pr. 2004) kjøper 2/3 av den norske produksjonen av tørrfisk.
Cirka 70 prosent av lofotskreien går (pr. 2004) til tørrfiskproduksjon. Resten saltes i all hovedsak, og går oftest videre til klippfiskproduksjon.
Allerede rundt år 1000 år ble det eksportert tørrfisk fra Lofoten, og i svært lange perioder var dette Norges viktigste handelsvare.
Fremdeles skaper tørrfisken betydelige verdier, og produksjonsmetoden er den samme gamle.

 

Anbefalt radio:

 


Kilder:
NRK
"Den lille boken om Lofoten" (Essays, Billy Jacobsen)