OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Nordlandsku

Den gamle ferasen i Nordland ble kalt Nordlandsku. Rasen er ganske liten og er godt tilpasset forholdene i nord.

Nordlandsku. Gardslykke, f. 27.8.1918 fra Traldsvik gårdsbruk, Narvik. Reppen

Sidet trønder- og nordlandsfe

Nordlandskyrne hadde gjerne to farger og noen ganger horn. Nordlandsfe og trønderfe ble fra 1925 slått sammen til samme rase kalt sidet trønder- og nordlandsfe (STN). Rasen kalles sidet fordi dyrene ofte har ulik farge på sidene og resten av kroppen.

Tilpasset forholdene i Nordland

Rasen er godt tilpasset forholdene i Nordland. Den er ikke særlig stor, har god helse og er nøysom. Den tar seg godt frem i ulendt terreng på beite. Den spiser både gress, lauv og urter. Ei nordlandsku veier 400-450 kg og er ca 120 høy over manken.

Nordlandsku i Bodø. Bodin kirke i bakgrunnen. Ca 1952 Johnson & Sotberg

  

 

Snille dyr

Nordlandskua har ord på seg for å være et trivelig dyr i fjøset. Den er rolig og lettstelt, glad i selskap og folk, og skal være forstandig.

Spesielle navn

I arkivet etter Stiftelsen Nordland Landbruksselskap finnes mange bilder av nordlandskyr. Kyrne har navn som Sommerfin, Velkomna, Liljegren, Tyra, Fagerblom, Gardslykke, Aftenskjønn, Gullgås, Staslin og Rosa.