OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Naturen i Vågan

Vågan kommune i Lofoten har en fjellverden som få andre kan vise maken til.

Bebyggelse i havna i Svolvær. Fergeleie, bilforhandler på kaia, fiskehjeller på Lamholmen, Vågan rådhus,  fiskebåter til kai, fjell i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeSvolvær havn i Vågan kommune fotografert ca 1974-1980 fra Svinøya. Ukjent fotografAIN.A14105.0021

Over hele Austvågøya rager spisse tinder mot himmelen - noen stuper rett ned i fjorden fra 1000 meters høyde.

Vågakallen

Lengst i sørvest ligger Vågakallen, vidgjeten og selveste kongen blant fjellene i Lofoten. Mange topper strekker seg høyere opp mot himmelen enn Vågakallen, når den likevel tiltrekker seg så stor oppmerksomhet er det fordi dette landemerket ligger nesten rett ut i havet, uten noen landtunge foran.
 

Svolværgeita

Svolværgeita er et annet svært karakteristisk fjell der det i vel 500 meters høyde ligger og våker over folket under. Det spesielle med fjellet er nok “nåla” som stikker 40 meter til værs og som har gjort det til en utfordring å bestige toppen. Svolværgeita ble for øvrig besteget for første gang i 1910.
 

Higravtinden

I Austre Vågan møter du en tindevegg av blankskurte, sylspisse og stupbratte fjell som stuper ned i trange daler og botner, med skarpe egger på kryss og tvers. Et landskap som neppe finner sin make i Norge. Det høyeste fjellet, og som ligger på grensen til Hadsel kommune, er Higravtinden, med sine 1184 meter over havet. Berggrunnen stammer for øvrig fra urtida på jorden og kan føres 2000 millioner år tilbake i tiden.
 

Øyriket

Ved siden av Austvågøya, består Vågan kommune også av flere større og mindre øyer: Gimsøya, Store og Lille Molla, Skrova, Årstein - og også en bit av Hinnøya.
Smale sund skiller de største øyene, mange fjorder og viker skjærer seg inn i landskapet - Austnesfjorden, Raftsundet og Øksfjorden på innersida - Sundlandsfjorden og Vatnfjorden på yttersida, for å ha nevnt de største.
 

Myrlandskap

Med sitt fjellandskap er det ikke blitt mye dyrkningsjord og strandflater til overs i Vågan. Men på Gimsøya er det lange myrstrekninger som preger landskapet. Større flater finner vi også på nordsida av Austvågøy og i et område rundt Kabelvåg.