OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Naturen i Narvik

Fra relative lave kystpartier mot Ofotfjorden stiger landskapet opp til fjelltopper på over 1700 moh.

 

 

Og nettopp fjell er det som er det mest karakteristiske trekk i naturen innenfor malmbyens grenser.

Anbefalt fjernsyn - Naturen i Tysfjord. Ved Leif-Erik Michaelsen og Frank A. Jenssen, 1995. Med blant andre Mikkel-Petter, Haldor Jenssen, Leif Klæboe, Knut Thindberg, Herleif Rørvik.:

Fantastisk fjellverden

Men kommunen tar det grundig igjen med en fantastisk fjellverden der mer enn 60 % av arealet ligger på over 600 meter. Om du ikke har tid eller anledning til å begi deg inn i selve fjellheimen, kan du så å si fra midt i byen ta fjellheisen opp til 700 meter i det nesten dobbelt så høye Fagernesfjellet.

Storsteinfjellet

Tar du deg derimot på egne bein innover i fjellet, mot svenskegrensa, kommer du til et eventyrland av høye topper på rekke og rad - med glinsende breer og fiskerike fjellvann. I dette området ligger også kommunens høyeste topp, Storsteinsfjellet, på 1893 meter.

Anbefalt radio - Svarta Bjørn-marsjen fra Bjørnfjell:

 

Populære Bjørnfjell

For narvikfolk er Bjørnfjell et svært populært utfartssted med stor hyttebebyggelse og glimrende terreng både for dem som liker å bevege seg på ski i en sesong som ofte ikke har sin ende før i mai - såvel for dem som begir seg ut med fiskestang, går på jakt eller rett og slett bare finner glede i å vandre i en storslått og vakker natur.

Anbefalt radio - Fjellheisen i Narvik:

 

Anbefalt fjernsyn - vår og alpint i Fagernesfjellet - mai 2010:

 

Nasjonalfjellet

Høyest rager Naidi med sine 1774 meter, men mest kjent er nok likevel Stetind som av lytterne til NRKs Nitimen er kåret til Norges nasjonalfjell.

Stetind er et mektig skue - blankskurt og nesten loddrett stiger det opp fra havet til toppen på 1381 meter. Mest av alt kan det minne om en egyptisk obelisk.

-Det styggeste...

Nå var det ikke riktig alle som syntes at Stetind var noe vakkert syn. Den kjente britiske fjellklatreren W. C. Slingsby, med utallige bestigninger av norske fjelltopper, mente derimot at Stetind var det styggeste fjellet han noen gang hadde sett. Kanskje fordi han ikke så seg i stand til å beseire det?

Anbefalt radio:

 

 

Erobret i 1910

Nå er det ikke bare for hvem som helst å gi seg i kast med Stetind. Fjellet ble simpelthen sett på som uovervinnelig.

Det var først i 1910 at noen klarte å ta seg opp til toppen, vel og merke uten hjelp av verken bolter eller annet moderne klatreutstyr. Det var på sommerføre, først mer enn 50 år senere ble toppen besteget vinterstid.

Lite landbruk

Naturen i Narvik er preget av fjell, vann, innsjøer og elver. Da er det også lett å forstå at det ikke er mye dyrket og dyrkbar jord i kommunen. Under en halv prosent av arealet blir benyttet til jordbruksformål. Med unntak av et par øykommuner finner du ikke mindre oppdyrket mark i Nordland.

I Kjeldebotn er forholdene gode for jordbruk.

Anbefalt radio - Elgjakt i Ballangen:

 

 Glimmerskifter

Ballangen ligger ellers i et svært mineralrikt område. Glimmerskifer er nok den dominerende bergarten, men det er også rike forekomster av svovelkis, jernmalm, nikkel, olivin, marmor og kvarts.

 

Hekkeområder

Grunnvannet like nord for Efjorden, nær E6, regnes som et av de viktigste hekkeområder for våtmarksfugl i fylket. Kjerringvikstraumen i Efjorden går så stri at den vanskelig kan passeres uten kraftig motorkraft når den er på sitt sterkeste.

Anbefalt radio - Børselvvassdraget restaurert:

Flere småfjorder

Ofotfjorden har flere “avleggere” på sin ferd inn mot Narvik. Fra den vide Herjangsfjorden i Ofotfjordens nordøstligste del skjærer de trange fjordarmene Rombaken, Beisfjorden og Skjomen seg inn i landskapet mot sørøst.

 

Anbefalt radio - Vakre Efjord:

Hummer

Fjordene i Tysfjord er kjent for sin mangfoldighet. For hvor kan du vel fiske makrell og fange hummer på disse kanter av landet enn nettopp i Tysfjord.

Hvalsafari

Og skulle du søke etter opplevelser på overflaten av vannet, kan du betrakte spekkhoggernes elegante dans og luftige svev i fjorden.
Eller du kan slenge ut et snøre etter laksen i f.eks Hellemovatn.

Anbefalt radio: