OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Naturen i Brønnøy

For mange vil Torghatten være selve symbolet på det som Brønnøy, sør på Helgeland i Nordland, har å by på fra naturens side.

Fjellet Torghatten har form som en avrundet herrehatt, og har et hull tvers gjennom. - Klikk for stort bildeTorghatten Helgesen AIN-A14124-1142

Anbefalt radio - tur opp til hullet i Torghatten. Per Kåre Hatten og reporter Billy Jacobsen, 2009:

 

Anbefalt radio:

 

Attraksjon

Det er ikke det at Torghatten på noen måte rager så høyt til værs, med sine 256 meter blir det rene smågutten i forholdene til fjellområdene i de indre deler av kommunen.
Det er hatten og hullet som tiltrekker seg oppmerksomheten hos alle som farer forbi eller klatrer opp i fjellet.
Der kan de spasere gjennom et 160 meter langt hull, opptil 30 meter høyt og i en bredde av fra 12 til 15 meter.
Og skylda for denne attraksjonen har havet og frosten som gravet ut hullet den gang landet lå lavere enn nå.

Velfjorden

Velfjorden med sidefjorder strekker seg som en sprikende hånd mot innlandet av Brønnøy.
I den indre delen av fjorden er landskapet relativt lavt og flatt. Det er det også i ytre deler av fastlandet og på øyene.
Ellers er terrenget vilt og fjellendt, med flere topper på mer enn 1000 meter. Høyest rager Breivasstinden med sine 1220 m. o. h..
Innerste delen av Tosenfjorden ligger også i Brønnøy, mens denne fjorden for øvrig ligger i Bindal kommune.

Jordbruk

I de indre delene av kommunen finner vi store barskogsområder, særlig i velfjordområdet og innerst i Tosenfjorden. I de flate områdene i stradkanten gir jorda med sine marine avleiringer og kalkholdige berggrunn, svært gode forhold for jordbruk.

Skjærgård

 Brønnøy har en øyverden og skjærgård som godt kan sammenlignes med slik vi kjenner den slag natur fra sydligere strøk av landet. Da er det ikke til å undres over at båtfolket i stort antall har funnet fram til denne herligheten av enda et stykke flott nordlandsk natur!

Anbefalt fjernsyn - Fra "Strandhogg på Helgeland" 1973 - Torghatten og Havnholmen i Brønnøy: