OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Naturen i Andøy

Andøy skiller seg på mange måter ut fra det du ellers finner av natur i Nordland.

 Mest iøynefallende er de store myrene, rundt halvparten av arealet, med store forekomster av moltebær - og et rikt fugleliv: Islandsspove, horndykker, rørdrum, svømmesnipe og brushane!

Anbefalt fjernsyn - Eggsanking på Bleiksøya - juni 1981:

Bleiksøya

Utenfor Skarvklakken på Nordmela danner havsula en koloni - slike kolonier finnes bare fire andre steder i landet. Fuglefjellet på Bleiksøya tar imot ca. 40.000 par lundefugl. På Dverbergmyrene er det opprettet et naturreservat, fredet er også Endletvatnet nord på Andøya og Eikeland på Hinnøya - i alt ca. 70 km2.

Minner om Svalbard

I sør og nord i kommunen reiser mektige fjell seg, men ikke med den villskapen du ellers finner i den nordlandske fjellheimen - her er fjellene avrundet og ligner kanskje mest på dem du finner på Svalbard.

Fiskeøgle

Berggrunnen består av granitt og syenitt, og du finner brunkull - dekket av oljeskifer. På Ramså er det funnet 300 meter tykke kullforekomster helt tilbake til Juratiden. I dette området er det avdekket fossiler av planter og muslinger - for ikke å snakke om nesten fullstendige skjelletter av fiskeøgler som vandret rundt der for 150 millioner år siden.

Olje

Dette ga i begynnelsen av 70-årene håp om at det kunne finnes olje i området, men uten at det ble gjort drivverdige funn.

Kvasstind høyest

Høyeste fjelltopp er Kvasstind sør på Andøya med sine 705 moh.

Strandflater

Andøy er ikke som det ellers er vanlig langs nordlandskysten innskåret av fjorder, bare inn fra Risøyhamn og til Tranesvågen er det en fem kilometer lang fjordarm. Ellers preges landskapet av store strandflater, flere steder med kritthvite sandstrender.
Vegetasjonen er sparsom og preget av kronglete kratt og en og annen gjenstridig bjørk.
 

Anbefalt radio fra 2008: Skipper Geir Maan på "MS Reine" og reporter Billy Jacobsen:

 

Anbefalt radio - Andenes-fiskere i konflikt med utenlandske trålere. Ved Leif Jensson 1936:

 

Anbefalt radio - Vindmølla på Dverberg. Reidar Dahle og reporter Leif Jensson. Sendt 1936: