OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Naturen i Alstahaug

Landemerket fremfor noe i Alstahaug må være fjellrekka “Syv søstre” på Alstenøya, med bergarter som ble dannet for 400 millioner år siden.

Et imponerende og storslått stykke nordlandsk natur, der Botnkrona rager aller høyest med sine 1066 meter.

Anbefalt radio - Om fjellene "De Sju Søstre" - med Tor Bergersen og Tore Gjerløw, 2009:

 

Øyriket

Alstahaug er ellers en øykommune der Helgelandsbrua forbinder Alstenøya med fastlandet i Leirfjord. Av større øyer og vær finner vi frodige Mindland, Austbø, Rødøya, Skålvær og Skotsvær, i tillegg til rundt 500 mindre.

Tjøtta

Og naturligvis sagnomsuste Tjøtta som idag har veiforbindelse med Alstenøya og Sandnessjøen. Alstenøya er i vest og sør flatlendt og delvis skogkledd i vest og øst. Berggrunnen består for det meste av granitt og skifer.

Godt for jordbruk

Jordsmonnet i store deler av de lavereliggende deler av kommunen er svært velegnet for jordbruk - det gjelder ikke minst Tjøtta og Mindland.

Fuglereservat

Flere egg- og dunvær er i dag fredet, det samme gjelder også fuglererevatet ved Skotsvær. Og i Skålvær friluftsområde er det mulig å gå i land - også for å studere det gamle, fraflyttete handelsstedet.