OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Lundefugl på Værøy

Selv om det står heller dårlig til med jord og skog på Værøy, trives fuglene desto bedre i fjellene på Værøy.

Liten flokk lunder sitter på bakken. En lunde kommer inn for landing.  - Klikk for stort bildeLundefugl. Kontakt Arkiv i Nordland om bildet ønskes brukt et annet sted. Sven Hörnell AIN.A19160.04184

Ikke minst på yttersida av Måstadhalvøya, der (i skrivende stund, år 2005) flere hundretusen par lundefugler hekker.

Viktig matressurs

I flere hundre år var lundefuglen en viktig matressurs for folket på Værøy. Så mye som 8000 kilo fuglekjøtt kunne år om annet bli lagt i tønne for å godgjøre seg et par døgn, for det meste lundefugl men også alke og lomvie. Dessuten ga dun og fjær fra fuglene en liten ekstrainntekt.

Anbefalt fjernsyn: Lundehunden og lundefangst. Program fra 1962 ved Arve Helling. Mest fra Måstad på Værøy. Med Monrad og Katrine, og barnebarnet Birger. (Noen forstyrrelser mellom filmklipp).

Jakt med garn forbudt

I 1899 kom det en ny jaktlov som satte forbud mot fangst av fugl på den tradisjonelle måten - nemlig ved hjelp av garn. Men bortsett fra på sjøen hadde ikke værøyfolket benyttet seg av garn på land i særlig stor grad. De hadde nemlig annet å hjelpe seg med - lundehunden.
 

Anbefalt radio: