OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Beiarelva

Beiarelva eller Storåga som den også blir kalt, er mer enn 50 kilometer lang. Den er en av de største elvene i Nordland, og kjent som ei særlig god lakseelv.

 

Anbefalt radio - Reportasje fra Beiarelva med Ole Petter Nybakk, Børt Eirik Nystad og reporter Kari Mette Skreslet:

 

Beiarelva springer ut fra Svartisen og renner ut i Beiarfjorden ved Tverrvik, og har underveis tilsig fra mange kilder: Fra Gråtåga, Tollåga, Ramskjelelva og Arstadåga.

Ivrige laksefiskere

To av de mest ihuga fiskerne, og som NRK Nordland møter i en sommerreportasje i 2009, kommer selv fra Beiarn.
Rådmannen i kommunen, Ole Petter Nybakk, og Børt Erik Nystad ved Beiarn turistsenter, er begge ivrige fluefiskere. For det er bare fluestang som duger, når storlaksen skal lures på land, ifølge de to herrene denne sommerdagen i 2009, ved elvebredde sammen med NRK Nordland.

Utstyret viktig

-Utstyret må være i orden, forklarer Ole Petter Nybakk. Det er det som er utgangspunktet for herlige oppleveleser i lakseelva.
 
Mindre villig er han til å snakke om at det er kona som har rekorden i familien, med en over ti kilos laks - tatt på sluk...

Den ultimate følelsen

Men hva er det med fluefisket som er så spesielt?
-Du blir i grunnen ikke et komplett menneske før du har prøvd å få en skikkelig laks på ei fluestang, fortsetter Nybakk. For man står jo i timesvis i elva.
Det kicket, det fantastiske slaget i brystkassa når den plutselig er der - og bare raser av gårde; DEN følelsen – det er den vi er ute etter!

Lakseturisme

Børt Erik Nystad driver Beiarn Turistsenter, og tilbringer også selv mange timer i Beiarelva i løpet av laksesesongen. Men til tross for dét, er han faktisk glad for å kunne dele de beste fiskeplassene sine med de tilreisende turistene.
-Beiarelva er en av hovedinntektskildene våre på sommerstid, og da skulle det bare mangle at vi ikke legger alt til rette for de flere tusen turistene som kommer hit for å fiske. Og det er artig å kunne markedsføre ei så flott elv, og en så flott laks.

-Frisk og sprek laks

Ja, hvordan står det egentlig til med beiarlaksen?
-Beiarlaksen har det kjempebra. Vi har veldig gode prognoser, og både laksen og elva er frisk. Elva ble jo rotenonbehandlet på 90-tallet, og nå høster vi fruktene av en vellykket helingsprosess.

-Elva skaper trivsel

-Laksefisket betyr mye trivselsmessig for oss som bor i Beiarn, skyter Ole Petter Nybakk inn. Men også økonomisk har elva en stor betydning for kommunen. Det selges jo fiskekort for oppimot 2 millioner kroner hver sesong, og det betyr at folk som Børt Erik kan drive sin virksomhet. Sånn sett er det veldig bra at det har gått som det har gått de siste årene. Interessen for elva er stor, og vi synes det er trivelig at vi kan være vertskap for så mange besøkende fra inn- og utland i løpet av sesongen.