Elsa Laula Renberg
Ukjent
Hennes far var reindriftsame fra Hattfjelldal. Men Elsa vokste opp i Sverige, i Dikanäs i Vilhelmina, som er nabokommune til Hattfjelldal.
I motsetning til de fleste i datidens samemiljøer, skaffet Elsa seg utdannelse, først realskole i Ørebro; siden jordmorskole i Stockholm.
Elsa Stina Larsdatter Laula kom over til Helgeland sommeren 1907, og 16. august 1908 i Drevja kirke gifter hun seg med reineier Thomas Anton Martin Pedersen Toven fra Vefsn. Etter bryllupet tar de begge navnet Renberg. De etablerer seg i Toven reinbeitedistrikt, med bosetting blant annet i Leirvika i Hemnes og ved bredden av Røsåga i Korgen, før de ender opp i Brurskanken i 1912. Familien kjøper i 1930 seg hus i Mathias Bruns gate i Mosjøen, med tanke på barnas skolegang.
Thomas A.M. Renberg er blant de omkomne i den tragiske buss-ulykken på Dunderland i Nord-Rana 5. juli 1948.
Sterke meninger
Det ble tidlig klart at Elsa Laula var en kvinne med sterke meninger. Hun kastet seg inn i debatten om samenes livsvilkår: Retten til land og vann, sosiale forhold og retten til utdannelse.
Eget forbund
I 1904 er hun med da Lapparnas Centralforbund blir stiftet i Stockholm, og hun blir den første lederen av det første sameforbundet i verden.
Kjemper kamper
Elsa Laula Renberg møter mye motstand i sitt politiske arbeid: For det første er hun same - og dernest kvinne. Det er ikke lett å vinne forståelse for det hun kjemper for - samenes forhold har knapt vært tema i den norske samfunnsdebatten.
I 1910 blir en av de første sameforeningene stiftet i Norge: Brurskanken Lappekvinde Forening. Den første lederen er ikke overraskende Elsa Laula Renberg.
Det samiske miljøet er på denne tiden delt i to. Elsa kjemper sammen med sine meningsfeller for å bevare samiske tradisjoner og verdier. Den andre grupperingen kjører myndighetenes linje og mener det beste for samene er å tilpasse seg storsamfunnet og blant annet ikke lære barna samisk.
Samisk nasjonaldag
Året er 1917. Elsa og Brurskanken samiske kvinneforening har på nesten forunderlig vis klart å samle både myndigheter, samer og andre nordmenn til et møte i Trondheim. Tema på møtet er samenes rettigheter, eller snarere mangel på sådanne.
Nå kom det kanskje ikke så mye konkret ut av dette møtet - likevel, det er blitt stående som det første samiske landsmøtet. Og datoen for møtet - 6.februar - er senere gjort til samenes nasjonaldag. Dagen feires i Norge, Sverige, Finland og Russland. Fra 6. februar 2003 er samenes nasjonaldag offisiell flaggdag i Norge.
Døde av tuberkulose
Elsa Laula Renberg døde 22. juli 1931 på Brønnøy Tuberkulosehjem, bare 53 år gammel. Hun ble gravlagt 28. juli 1931 på Dolstad kirkegård i Mosjøen.
Hun fikk seks barn, hvorav fire levde da hun gikk bort.
Anbefalt radio:
Sigbjørg Bergli intervjues av Anne Mari Flatset i 1989 om sørsamisk språk, tradisjoner og levevis gjennom hennes liv.