OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Veita på Andenes

Veita er navnet på en ”bydel” på Andenes, kommunesenteret i Andøy, lengst nord i Nordland.

Lenge var det stillstand, men etter at restaureringen i strøket kom i gang rundt år 2005, ble det snart nytt liv i Veita.
Det hadde vært sterke krefter i sving for at de gamle og forfalne bygningene skulle rives. Men i dag er trolig de aller fleste glad for at alt gikk annerledes.

 

Anbefalt radio:

 

Skulle bli parkeringsplass

-Ja, meningen var å bygge en parkeringsplass her, sier Grete Kvalvik, gründeren som i løpet av få år bygde opp både galleri og museum, og et skipperhus til utleie, på et tun som fremstår som reneste parken på Andenes.

Veitas Venner

-Grunnen til at bygningene ble berget, var at noen entusiaster startet Veitas Venner, som fikk bygningene og området vernet, forteller Kvalvik i et møte med NRK Nordland sommeren 2008.
Men det var en omfattende jobb hun tok fatt på da hun satte seg fore å ruste opp bygningene.

Gjennom gulvet

-Ja, det var så forfalt at jeg tråkket gjennom gulv flere ganger, og det var nok mange som mente jeg var gal. Men jeg syns det var for galt at disse bygningene skulle forfalle til de ramlet i staver.

Torvmuseum

Hun har blant annet bygd opp et torvmuseum, med god hjelp av det lokale historielaget.
-Jeg har i det hele tatt fått så mye støtte og oppmuntring fra lokalbefolkningen at jeg blir rørt bare av å snakke om det, sier gründeren Grete.