OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Troilltampen

Festivalen Trolltampen, gjerne skrevet Troilltampen, eller også Tråilltampen, ble første gang arrangert på Ulvsvågskaret, Hamarøy i Nordland, i 1973.

Anbefalt fjernsyn - Trolltampen 1977 - Storjord i Tysfjord, med blant andre Jack Berntsen, visegruppa Lovisa, Herbjørg Wassmo og Halvdan Sivertsen:


Dette var Nord-Norges første visefestival, og samtidig landets eneste rendyrkede amatørfestival.
Etter tre år i Hamarøy ble festivalen flyttet til Storjord i Tysfjord, der den ble arrangert årene 1976-1981 (unntatt i 1980, da Nordland Vegkontor fikk satt en stopper, på grunn av trafikale forhold).
  

10-årsjubileum

I 1982 har Trolltampen flyttet til Gimsøya i Lofoten. Der ble også 10-årsjubileumsfestivalen arrangert i -83.
Etter dette begynner interessen for Trolltampen å ebbe ut. Den ser ut til å ha hatt si æra.
Men den har vært arrangert også etter 10-årsfestivalen, både i Lofoten, Hamarøy og Tysfjord – senest i 2005. Vi snakker da om mer sporadiske arrangementer, og også da med et noe annet innhold enn den "originale Troilltampen" 1973-1983.

Jack Berntsen og Lovisa

Det var visedikteren og artisten Jack Berntsen som hadde ideen til Trolltampen, inspirert av den amerikanske rockefestivalen Woodstock. Jack dro det hele i gang, med visegruppa Lovisa som arrangør; ei gruppe han hadde startet opp i Svolvær; i samarbeid med lokale foreninger.

Motkultur

En trolltamp er på nordlandsdialekt en som er uskikkelig, og festivalen vokste frem som en motkultur, en motreaksjonen mot all kulturen som hadde kommet sørfra, den oslodominerte kulturen, forklarte Jack Berntsen da Trolltampen var etablert.

På egen dialekt

-Det fins voldsomme krefter blant vanlige folk. Vi har prøvd å få tak i disse kreftene; og la folk skrive, lage viser om sitt eget miljø, og på sin egen dialekt. På den måten blir det mer ekte. Folk får noe som de føler er sitt eget, sa Berntsen.

Kulturfestival

Trolltampen var i starten først og fremst en visefestival, men andre uttrykk fikk andre uttrykk sin plass, også rock, og dikt – som høytlesning av forfatterne selv. Og billedkunstnere hadde utstillinger på festivalområdet, som også var en camp, med tilreisende ungdommer fra det meste av Nord-Norge, og etter hvert dels sørifra.

Nordnorsk visebølge

Festivalen ble en vesentlig drivkraft i den nord-norske visebølgen som reiste seg på 1970-tallet. Og den slo an. Allerede andre året var det 1500 tilskuere, og 40 artister/band på scenen.

Rekordåret

Toppåret kom i Tysfjord i 1979, med 200 aktører og 3600 tilskuere – i strålende sommervær.
For mange av artistene var Trolltampen den første sjansen til å opptre på en ordentlig scene, for et større publikum. Og for noen et gjennombrudd.

Her er noen høydepunkter fra Trolltampens storhetstid:

1973: Jack Berntsen og Visesgruppa Lovisa.
1974: Marit Mathisen. Elisabeth Skaar-Christensen.
1975: Nord-norsk Visegruppe.
1976: Knut Magne Myrland.
1977: Halvdan Sivertsen.
1978: Tysfjord Sang og Sement. Herbjørg Wassmo. Dag Kajander med band.
1979: Visegruppa Medvind. Ragnar Olsen.
1980: Ingen festival pga trafikale forhold.
1981: Dr. Fish.
1982: Slakt.
1983: Mathis Hætta.

Kostbart vakthold

Tross suksessen på 1970-tallet, slet festivalen økonomisk, først og fremst på grunn av de høye regningene som politiet avleverte etter vakthold på festivalområdet.