OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Trænafestivalen

Trænafestivalen ble første gang arrangert i 2003, og har siden da vært arrangert hvert år siden.

Størrelsen til tross - det selges bare i overkant av 2000 billetter hvert år - Trænafestivalen har blitt en av de mest omtalte festivalene i Norge.

Anbefalt fjernsyn - folkeliv på Trænafestivalen, 2010

 

 

«Nord-Norges vakreste...»

 

Journalister fra inn- og utland har siden starten i 2003 latt seg fascinere av landskapet, stemningen, artistene og det som omtales som ”Nord-Norges vakreste kulturarrangement”.

Logistiske utfordringer i forhold til overnatting og transport kunne fort blitt et problem, men er med på å gjøre Trænafestivalen til en sjarmerende opplevelse for både artister og publikummere.

 

Katedral i fjellet

 

Bruken av konsertlokaler som kirka på Træna, og Kirkhelleren – en naturlig katedral i fjellet på øya Sanna – er også med på å skille festivalen fra mengden av lignende arrangementer landet over.
 

 

Anbefalt radio:

 

 

Blant artistene som pr. 2010 har spilt på Trænafestivalen finner vi Kaizers Orchestra, Damien Rice, DumDum Boys, Richard Hawley, Mari Boine og Stefan Sundstrøm. 

 

 

Begynnelsen

 

Erlend Mogård-Larsen var med å starte festivalen i 2003. Han har vært involvert i en rekke prosjekter, blant annet bransjefestivalen by:Larm. Til nettstedet Ballade sier han:
- Jeg har faktisk drømt om å lage en festival på Træna siden jeg var 12 år. Jeg har familierøtter der, og da jeg overtok et hus etter min farmor ble tilknytningen til Træna bare enda sterkere. Festivalen er en blanding av en guttedrøm og ønsket om å gjøre noe for stedet. Kulissene er helt spektakulære. Man trenger ikke å dynge på med masse mer. Alt er der i utgangspunktet.

 

Gjengangere

 

Flere artister har blitt engasjerte gjengangere på Træna, blant andre Ingrid Olava og Erlend Øye, kjent fra Kings of Convenience.
Arrangørene sier selv at artistene får godt betalt, men at det er opplevelsen og settingen som gjør det lett å fylle programmet med attraktive artister.
-Det handler om maten, opplevelsen, festen som aldri slutter, og sola som aldri går ned, sa Mogård-Larsen om sitt engasjement.
Overskuddet fra Trænafestivalen føres tilbake til kulturlivet i området. Festivalsjef de siste årene har vært Anita Overelv.

 

Trænasamfunnet

 

Træna er en av landets minste kommuner med ca. 450 innbyggere. På Husøy bor det 381 mennesker. Et livskraftig samfunn med over 60 elever på barne– og ungdomsskolen, en stor fiskeribedrift og ligger 33 nautiske mil rett ut i havet fra Sandnessjøen, midt på polarsirkelen.
Med hurtigbåt fra Sandnessjøen tar turen 3 timer.