OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Sagnet om Helgelandsfjellene

Sagn om fjellformasjonene langs Nordlandskysten, hvor de ligger og hvorfor de ser ut som de gjør.

Vågakallen og Suliskongen satt ofte og skuet mot hverandre. Vågakallen på Aust-Vågøy og Suliskongen der oppi Sulitjelma. De kranglet gjerne om hvem av dem som var konge over det største området.  De eneste gangene de var enige, var når de klaget over dagens ungdommer som den gang som nå, var umulige å råde over.  De brydde seg bare om lek og moro og ville ikke høre på fedrene sine. 

Landegode sett fra øst på Rønvikfjellet. Fra vest kan man se Landegokjerringa, som er en fjellformasjon som kan ses i silhuett mot himmelen. - Klikk for stort bildeLandegode i midnattsol Helgesen AIN.AS08142.0601

Suliskongen hadde sett seg nødt til å sende sine syv døtre ut til Landegode slik at Lekamøya, som var kjent for sin klokskap og sitt vakre ytre, kunne gjøre dem til ansvarsfulle og skikkelige unge damer.

Vågakallen hadde gitt opp sin sønn, Hestmannen.  Han var full av ugang og slettes ikke god og omgås.  Han hadde flyttet for seg selv og kunne herje som han ville uten å bli forstyrret av faren.

Fjellet Hestmannen kan se ut som en rytter med lang kappe fra skuldrene og bakover som ligger over bakparten på hesten. - Klikk for stort bildeHestmannen Helgesen AIN-A14124-1140En vakker, senvårskveld tok Lekamøya de 7 søstrene med seg ut for å ta et kveldsbad og leke seg i vannet. Hestmannen lå der nord og kjedet seg da han plutselig speidet dem langt borte.  Søstrene lekte og fjaset i vannet, men det var den vakre Lekamøya øynene hans falt på.  Henne måtte han ha.  Han kastet kappen over skuldrene, satte seg på hesten og jaget sørover i natten.  Suliskongen våknet av levenet og beveget seg nærmere sjøen for å se hva som skjedde.

Lekamøya hørte bråket og skjønte at her måtte de bare komme seg unna.  Hun og De syv søstrene la på flukt sørover Helgelandskysten.  Lekamøya visste at det var henne han var ute etter, så hun løp fortere enn søstrene som syntes det hele var både morsomt og spennende og ikke kunne la være å leke seg litt underveis.

Da Hestmannen skjønte at han ikke klarte å nå henne igjen, spente han buen og sendte av gårde en pil etter henne.  Men Sømnakongen, som hadde ligget der i nærheten av Brønnøysund og kikket på det hele, kastet hatten sin da han så pilen komme.  Pilen gikk gjennom hatten og det gjorde at den både mistet fart og retning.   I villskapen og våryrheten hadde alle glemt hvor kort den nordnorske natten var og plutselig kom sola opp og alle ble til stein.

Fjellet Torghatten har form som en avrundet herrehatt, og har et hull tvers gjennom. - Klikk for stort bildeTorghatten Helgesen AIN-A14124-1142Søstrenes kapper som de kastet fra seg i flukten, henger over Dønnesøya. De Syv Søstre står rake og fine mellom Sandnes og Alstadhaug.  Hatten med hullet ligget utenfor Brønnøysund, pilen på en et skjær langt ute i sjøen og Lekamøya klarte akkurat å hive seg ned på Leka. Hestmannen ligger litt lenger nord og Suliskongens krone kan man speide mellom Børvasstindene.  Den eneste som holder til på samme sted er Vågakallen, han sitter fremdeles høyt oppi Lofoten og speider utover riket sitt.