Kunstneren Gunnar Berg (1863-1893) fra Svolvær, satte varige spor etter seg i norsk kunst, selv om han ikke fikk mange leveår.
Det er ikke å ta for hardt i at det var Gunnar Berg som for alvor brakte Lofoten inn i norsk billedkunst.
Studerte i Tyskland
Han var ikke mer enn 20 år da han la ut på den lange reisen fra Svolvær til Düsseldorf i Tyskland. Dette var byen mange norske malere søkte til for å utvikle sin kunst. Byen var i det hele tatt hele Europas kunstsentrum, der akademiene dannet skole, ikke minst for norske malere midt på 1800-tallet. Siden mistet byen mye av sin betydning som retningsgiver innen kunsten.
Maleriet «Vintermorgen i Svolvær» av Gunnar Berg
Ville hjem
Hit var det altså Gunnar Berg kom. I to år studerte han malerkunst og lot seg inspirere av det frodige kunstnermiljøet i Düsseldorf. Men det var hjem til Svolvær han ville - hjem for å skildre Lofoten, landskapet og folket.
Anbefalt fjernsyn: Programmet ”Gunnar Berg - talent og tragedie”, først sendt 27/12 1993.
Impulser
Gunnar Berg hadde nok høstet nye impulser og erfaringer i Tyskland, men det ser likevel ut til at hans største inspirasjonskilde har vært maleren Otto Sinding som så snarest var innom Lofoten før Gunnar Berg reiste til Tyskland. Sinding, særlig kjent for sitt bilde “Fra Reine”, der han på mesterlig måte skildrer en dramatisk og storslått natur.
Atelier på Svinøya
Gunnar Berg så nok også både fjellene og den dramatiske naturen som han kjente så godt fra sin barndom. Men ved siden av dette, var han også opptatt av å vise de mer dagligdagse og nære ting - båter og fiskevær, folk.
Produktiv
I 1887 får han bygd atelieret på Svinøya. De kan han ikke ha ligget på latsiden, for allerede i 1889 er han i Oslo med sin første separatutstilling. Ikke mindre enn 150 arbeider, alle med motiv fra Lofoten, kan publikum glede seg over.
Gode kritikker
Utstillingen blir godt mottatt i hovedstaden - i en anmeldelse i Dagbadet heter det blant annet:
“Han har en drivende rask evne og rastløs flid. Alle som ser hans bilder vil få aktelse for ham som maler - og vil vente seg meget av ham i fremtiden.”
Berlin og Paris
I disse årene er han mye på farten. Reiser til utlandet der han særlig finner kunstnermiljøene i Berlin og Paris inspirerende.
Brevet til Berg
Tidene skifter, det gjør også retninger og teknikker innen malerkunsten. På midten av 1880-tallet er det mange som sverger til friluftsmaleriet. Det gjør også Eilif Petersen, en av dem som senere er blitt husket som en av våre største malere. Petersen hadde besøkt høstutstillingen i Oslo, der Gunnar Berg også er representert. I et anerkjennende brev til Gunnar Berg skriver han blant annet:
“Jeg har sett på deres studier som jeg synes er særdeles talentfulle. Da de nu var så vennlig å spørre meg om min mening, så vil jeg bare si at De, hvis De kunne få anledning til å studere deres billeder like overfor naturen - og gjøre dem ferdige ute - da ville De komme til et ganske annerledes resultat. Se til å få inn samme friskhet og umiddelbarhet så skal De se at De kommer til ganske andre resultater. Unnskyld min oppriktighet, men studiene av Deres arbeider har interessert meg så meget at jeg synes det er riktig å si Dem dette.”
Amputerte fot
De siste årene i Gunnar Bergs korte liv skulle bli vanskelige. Han fikk kreft; noe som førte til at han i 1893 måtte amputere den ene beinet.
Utover høsten dette året er han hjemme i Svolvær. Han humper rundt på krykker, men viser samtidig arbeidslyst. Og før vinteren setter inn reiser han tilbake til Berlin.
Dette blir hans siste reise - han dør allerede før jul.
Utsnitt av maleriet "Fra Reine" av Gunnar Berg
Gravlagt hjemme
Familien sørger for å få ham hjem. Malerens kiste blir satt ned i familiens gravkapell på Gunnarholmen ved Svinøya i Svolvær. Mellom trærne han selv hadde plantet som gutt.
I 1994 ble det reist en byste av Gunnar Berg på Gunnarholmen.
Sin korte levetid til tross, Gunnar Berg har for alltid skrevet seg inn i historien som lofotmaleren fremfor noen.
Gallerier i Lofoten med Berg
Galleri Gunnar Berg ligger på Svinøya i Svolvær, like ved stedet kunstneren bodde under oppveksten.
Ved siden av sin faste samling, har dette galleriet en tid hatt maleriet Trollfjordslaget på utlån fra kommunen, en avtale som i 2011 ble midlertidig forlenget.
Maleriet Fra Svolvær havn henger i Galleri Lofotens Hus i Henningsvær, som har den største samlingen av nord-norske malerier fra århundreskiftet 18-1900.
Rekordpris
21. november 2011 ble maleriet "Vintermorgen i Svolvær" auksjonert ved Blomkvist Kunsthandel AS i Oslo, og solgt for 1,6 millioner kroner.
Pr. da høyeste sum noensinne for et maleri av en nord-norsk kunstner.
Bildet, som er 105 x 156 centimeter, med motiv av nordlandsbåter foran fjellet Fløya, med den kjente profilen Svolværgeita, er malt i Paris. Det er signert og datert nede til høyre på maleriet: Gunnar Berg Paris 1887.