OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Dette er Italia...

Røst har siden Pietro Querinis forlis på Røst i 1431 hatt en egen forbindelse med Italia. 

 

 

Anbefalt radio:

En holme på Røst er italiensk. Ingen røstværinger protesterte da dette landstykket i sin tid ble avstått.
Det er et uslitelig røst-italiensk samkvem som i årenes løp har utviklet seg, tuftet på den eventyrlige historien om seilasen som den venetianske handelsmannen og sjøkapteinen Pietro Querini og hans 68 manns besetning la ut på våren 1431.
En seilas som utviklet seg til drama og tragedier, men som for noen også fikk en lykkens ende.
 

Querini-opera

Og sommeren 2012 er det klart for en storstilt Querini-opera på Røst, bygd på historien, enn si på dette eventyret, fra virkeligheten.
-Ja, vi er godt i rute. Dette blir en gjennomført profesjonell opera, men samtidig med en god del lokal deltagelse, med lokale barnekor og statister, sa en begeistret og engasjert kultursjef i Røst kommune, Tor Arne Andreassen, i et møte med NRK sommeren 2009.

Olsen og Sommerro

Hovedpersoner i selve den musikalske skapelsen av operaen er Ragnar Olsen som tekstforfatter og Henning Sommerro som komponist.
Querini’s skute skal ha vært nær den engelske kanal da det kom ut for et forrykende uvær. Roret ble ødelagt og seilene flerret, før mannskapet kom seg om bord i de to livbåtene.

Strander på Røst

Livbåtene kommer fra hverandre, og det er den største som skal holde seg flytende til den stander langt nord på Røst. Men de fleste av de 47 sjøfolkene i denne livbåten har da omkommet underveis; av sult, utmattelse, kulde, og tørst.

-Paradiset

De resterende tretten strander på Røst 5.januar 1432, trolig tre uker etter forliset. Og det er på Sandøya de bukserer seg på land, ifølge de fleste som har studert affæren. Men bare elleve mann er sterke nok til å holde seg i live helt til de får sin senere så berømmelige pleie og omsorg av folket inne på Røstlandet, og som fikk Querini i sin senere beretning til å beskrive Røst som ”Paradisets første krets”.

Varig vennskap

Hendelsen har ført til at det er knyttet nære bånd mellom slektninger til Pietro Querini, og en rekke andre italienere som har engasjert seg i historien, og som har vært på flere visitter i denne ytterste lofotkommunen.

Røst-torv i Sandrigo

Med tiden skulle også Røst få den norditalienske byen Sandrigo som vennskapskommune. Et vennskap som blant annet er beseglet med at Røst har gitt en holme ved innseilingen til Røstlandet, til Sandrigo. Mens Sandrigo svarte med å døpe et av sine gjeveste torv til Piazzetta Rost (året 1997).
Om høsten er det tørrfiskfestival i Sandrigo, og da vet røstfolket å vise sitt nærvær; ikke minst med den yngre garde, gjerne opptil to skoleklasser.

Anbefalt radio:

 

Anbefalt radio: