OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Bodø Håndverkersangforening

29. september 1874 ble Bodø Håndverkersangforening stiftet. Som navnet sier var det håndverkerne i Bodø som var medlemmene her. De fikk ikke være med i Bodø Sangforening som ble stiftet to år før. Bodø Sangforening ble lagt ned, og dermed er Bodø Håndverkersangforening den eldste foreningen i kulturfeltet i Bodø. 

Sangerstevne 1920 eller 1921, med Bodø Håndverkersangforening, Bodø Sangforening og gjester. Fridthjov Anderssen nr 4 fra høyre på fremste rad med sangere. Bildet er fra Sven Anderssens arkiv. Kristian Helgesen A14146.0001

Opprettelsen og de første årene

Anton Hultin kom fra Trondheim til Bodø som urmakersvend i 1873, og reagerte på at håndverkere ikke ble tatt opp som medlemmer av Bodø Sangforening. Han tok initiativ til å danne en egen sangforening for håndverkerne i byen, og 29. september 1874 møttes flere håndverkere i skredder Rogndals gård for å starte opp foreningen.

Anton Hultin ble valgt til formann, og fungerte som dirigent. De andre i styret var baker S. M. Gundersen (kasserer), garver Martinius Halvorsen, skomaker Peder Bjørnsen og baker Sivert Strand.
De satte umiddelbart i gang med øvelser, og sang utenfor Grand Hotell to måneder senere for Bodø Sangforening som hadde 2-årsjubileum.

Håndverkersangforeningen og sangforeningen hadde felles arrangement 17. mai 1875, og paraden deres gjennom gatene sies å være det første 17.maitoget i Bodø.
Senere samme år sang de for Ole Bull, som var i Bodø for å holde konsert. Ole Bull takket hver enkelt sanger etterpå.

Fridthjov Anderssen

Sangforeningens dirigent (1879-1883 og 1889-1890) Eik Oulie var omgangsvenn med familien Anderssen. Oulie var ansatt som organist i Bodø kirke og underviste 12-årige Fridthjov Anderssen i harmonilære.
Fridthjov Anderssen ble dirrigent i 1905 etter å ha vært sanger i flere år. Håndverkersangforeningen samlet inn penger for at Fridthjov Anderssen skulle få musikkutdannelse i Leipzig.